Gemeente hield Talen wekelijks in de gaten

Meppel - Over de oorzaak van de grote brand bij recyclingbedrijf Talen afgelopen week is nog niets bekend. Dit meldde burgemeester Richard Korteland donderdagavond in de raadsvergadering naar aanleiding van vragen van het CDA. ‘Er wordt onderzoek gedaan’, reageerde Korteland.

Sandra Wolvekamp (CDA) wilde graag weten of het college en de Regionale Uitvoeringsdienst voldoende hebben gedaan om het risico op brand zo klein mogelijk te houden.

Burgemeester Korteland: ‘Het is heel makkelijk en heel stoer om te zeggen dat we er alles aan hebben gedaan, maar het is wel in brand gegaan. College en de Regionale Uitvoeringsdienst hebben in samenwerking met de brandweer het bedrijf voortdurend in de gaten gehouden, de situatie getoetst aan regelgeving en aanschrijvingen gepleegd daar waar het kon. Dat toezicht bestond uit bedrijfsbezoeken, gebruik van meetapparatuur en het vastleggen van de situatie per week met luchtfoto’s.’

In de nacht van 31 oktober op 1 november brak er even na middernacht brand uit op het terrein van afvalverwerkingsbedrijf Talen aan de Hesselterlandweg. De brand in de enorme stapels afval ging gepaard met veel rookontwikkeling. De brandweer was donderdag nog de hele dag bezig met nablussen. Talen lag al maanden in de clinch met de gemeente. Het huurcontract van Talen liep per 1 november af.

Vervolgstappen

‘De lopende handhavingstrajecten blijven onverkort van kracht en onderzocht wordt welke vervolgstappen we kunnen nemen nu er een andere situatie is ontstaan', zei de burgemeester over hoe de gemeente nu verder gaat handelen. 'Het college is zich aan ’t beraden over die vervolgstappen. Alles rondom de vergunning is op dit moment bij het college in onderzoek en de RUD is daarbij betrokken.’

Richard Korteland herhaalde nog eens dat de brand geen gevolgen heeft gehad voor de veiligheid en de gezondheid van de omwonenden. ‘Maar natuurlijk hebben ze er wel last van gehad. Een groot deel van hen is geëvacueerd en hebben de nacht in de brandweerkazerne doorgebracht. Maar ze zijn wel direct door de politie gewaarschuwd en uit hun boot gehaald’, aldus Korteland.