Maatschappij van Weldadigheid komt tot leven in gemeentehuis

Wolvega - De Maatschappij van Weldadigheid bestaat 200 jaar. De zeven koloniën die de maatschappij voortbracht, zijn onderweg om UNESCO Werelderfgoed te worden. Weststellingwerf is trots op dit cultureel erfgoed, dat voor een klein deel in de gemeente ligt. Daarom staat de maand november in het teken van de Koloniën van Weldadigheid.

Vrijdagmiddag opende Jack Jongebloed, eerst als Generaal Johannes van den Bosch en later als wethouder, de tentoonstelling in het gemeentehuis in Wolvega. Aansluitend gaf Douwe Huizing een presentatie. Hij is projectleider van het ´Huis van Weldadigheid´ in Frederiksoord, een nieuw museum/bezoekerscentrum dat in april 2019 opengaat. De tentoonstelling is t/m 29 november te zien in het publiekscentrum van het gemeentehuis in Wolvega. Bij de opening en lezing waren ruim 100 bezoekers aanwezig.

7 Koloniën

Generaal Johannes van den Bosch stichtte de Maatschappij van Weldadigheid in 1818 in Frederiksoord. Binnen enkele jaren ontstonden er 7 koloniën in Nederland en België waar mensen uit arme streken werden opgevangen en leerden een beter bestaan op te bouwen. Een unieke geschiedenis waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn in het landschap. De proefkolonie in Frederiksoord was groot en besloeg o.a. een stukje van Weststellingwerf, namelijk de West- en Oostvierdeparten in Noordwolde.

Tentoonstelling

De tentoonstelling neemt de bezoeker mee terug in de tijd. Officiële archiefstukken uit 1818 liggen ter inzage. En er is een film over de koloniën of enkele van de attributen uit de koloniën.