Echtpaar Bisschop-Zanting 60 jaar getrouwd

De Wijk - Het echtpaar Jan en Marrie Bisschop-Zanting was woensdag 14 november 60 jaar getrouwd. Reden genoeg voor Burgemeester de Groot om het echtpaar persoonlijk te komen feliciteren namens het gemeentebestuur.

Jan Bisschop is een geboren en getogen Wieker. En groeide op als enig kind. Na de technische school ging hij aan de slag als verwarmingsmonteur bij Beijer in Meppel, later overgenomen door Breman. In De Wijk, is Bisschop vooral bekend als de ‘nestkastjesman’. En daarmee is gelijk zijn grote hobby, het timmeren van nestkastjes genoemd.

Die hangen overal in het dorp, en vooral veel in het Dickninge bos waar hij nog dagelijks een wandeling annex inspectieronde maakt. Naast de nestkastcontrole, is hij als vrijwilliger al jaren betrokken bij het maaien en onderhouden van de bermen bij voetpaden in de omgeving van De Wijk. In het verleden deed hij ook aan duivensport, en hielp hij mee met de opbouw van het traditionele Pinksterconcours in het dorp. Volgens zijn vrouw is hij ‘een bezige bij, die niet stil kan zitten!’.

Gezin met zeven kinderen

Marry werd geboren in groot gezin met zeven kinderen in Zuidwolde. Voor haar huwelijk was ze werkzaam als dienstmeisje. En later had ze de zorg over de vijf kinderen die werden geboren. Op hun beurt hebben de kinderen van echtpaar ook alweer voor nageslacht gezorgd. Vijf kleinkinderen en elf achterkleinkinderen zijn er inmiddels.  De hobby’s van Marrie zijn fietsen en lezen. Lopen gaat iets minder goed na een knieoperatie.

Dansavond

Beide echtelieden ontmoeten elkaar op een dansavond in Zuidwolde. En hadden het daar gezellig met elkaar. Zoals gebruikelijk brachten de jongens hun meisje veilig naar huis. Dat gebeurde niet zonder slag of stoot, want de fiets van Jan was in eerste instantie verstopt door jongens uit het dorp. Maar werd niet veel later terug gevonden. ‘Ze vonden het denk ik niet leuk, dat we achter hun meisjes aanzaten’. Niet veel later kregen ze verkering. Om enkele jaren later te trouwen in het gemeentehuis van Zuidwolde.  En nadien een klein feestje.  Marrie: ‘Het meer een receptie voor familie en vrienden. Echt mooi weer was het op de huwelijksdag niet, iets wat grauwig’.

Centrale verwarming

Na het trouwen trokken ze tijdelijk in bij de ouders van Jan in De Wijk Daarna verhuisden naar de Beatrixweg. Waar ze 56 jaar woonden. Als een van de eersten hadden ze de beschikking over centrale verwarming. Door hem zelf aangelegd. Sinds enkele jaren wonen ze in een seniorenwoning aan de J.L Nijsinghweg. En dat bevalt ook prima. ‘Alles op de begane grond. En een schuur achter het huis om te knutselen dat was een voorwaarde van hem’, vertelt Marrie lachend.

Echte reizigers

Echt op vakantie gaan was er niet bij tijdens hun werkzame leven. Ze hadden een stacaravan in IJhorst waar ze graag vertoefden. Na de pensionering werd de schade alsnog ruimschoots ingehaald. ‘We hebben prachtige reizen gemaakt naar o.a.: Canada, Afrika, Noorwegen, Griekenland, Oostenrijk en Frankrijk, waar een van de dochters nog steeds woont en werkt’. Het diamanten huwelijk wordt gevierd met een receptie voor familie, vrienden en kennissen. Ook volgt er nog een ‘weekendje weg’ met de kinderen, kleinkinderen en aanhang. ‘Daar kijken we al naar uit. Zo vaak gebeurt het niet dat iedereen er bij is’.