Vepa is Drentse Onderneming van het Jaar 2018

Emmen - Vepa uit Hoogeveen is donderdagavond officieel uitgeroepen tot Drentse Onderneming van het Jaar 2018. In het Atlas Theater in Emmen liet het duurzame familiebedrijf uit Hoogeveen de twee andere finalisten – NewNexus en Proxcys – achter zich.

Gedeputeerde Henk Brink, erevoorzitter van de jury, toonde zich onder de indruk: 'Vepa is met recht een koploper als het gaat om de circulaire economie. Het bedrijf maakt prachtige producten, sommige zelfs van afval en men streeft ernaar om ook het eigen afval tot nul te reduceren'.

Vepa bewijst dat innovatie en duurzaamheid hand in hand gaan. Zo verwerkt het bedrijf plastic afval, dat wordt opgevist uit de Amsterdamse grachten, tot moderne kantoormeubelen. Met deze Plastic Whale collectie levert Vepa vanuit de fabriek in Hoogeveen een innovatieve bijdrage aan de vergroening van onze wereld. Ook werkt Vepa aan de verwerking van bermgras in de producten.

Wereldwijde aandacht

Vepa is een internationaal georiënteerde onderneming. Klanten bevinden zich voornamelijk in West Europa, maar de Plastic Whale producten hebben zelfs wereldwijde belangstelling. In Hoogeveen werkt men met een team van 140 toegewijde medewerkers. In de moderne fabriekshallen staan grote productielijnen die voornamelijk door robots worden bediend. Daardoor is het mogelijk om zeer concurrerend te produceren vanuit Nederland. Complex werk, dat meer vakmanschap vraagt, wordt verricht door de medewerkers van Vepa. Opvallend daarbij is dat er intensief samen wordt gewerkt met scholen om meer technisch personeel op te leiden.

Juryrapport

Uit het juryrapport: 'Vepa als een echte frontrunner en een echt familiebedrijf. De zes aandeelhoudende families hebben een langetermijnvisie en zijn gericht op continuïteit. Dat maakt dat thema’s als duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en innovatie hoog op de agenda staan en volledig geïntegreerd zijn in het business model van de onderneming'.

Jury

De Jury van de Drentse Onderneming van het Jaar bestond uit gedeputeerde EZ van de provincie Drenthe, Henk Brink (erevoorzitter), voorzitter Eric Zwart (Rabobank Assen en Noord Drenthe), Ton Driessen (Resato International, winnaar van 2017), Hans de Willigen (Rein Advocaten), Geert Buiter (MKB fonds Drenthe). Bert Nannen (HLB Nannen), Ingrid Dragtstra (VNO-NCW Noord), Hilbert Wiechers (MKB Drenthe) en Kars Klok (Klok Afbouwprojecten & Vastgoedonderhoud).