Bedrijvig Staphorst presenteert zich

Staphorst - Staphorst stond zaterdag in het teken van de Open Bedrijvendag. 36 bedrijven openden hun deuren. Honderden bezoekers waren op de been. Ze kregen een kijkje in keukens waar ze anders niet mogen komen.

Wat de meeste mensen wel weten, krijgen ze nu ook echt te zien: Staphorst blinkt uit in bedrijvigheid. Vooral de maakindustrie is opvallend groot. De Open Bedrijvendag zorgt voor een luxeprobleem. Het is onmogelijk om alle bedrijven te bezoeken of je bent de hele dag op pad. Vorig jaar was er al een kleine editie. Nu trekt zakelijk Staphorst alle registers open.

Het initiatief voor deze Open Bedrijvendag ligt bij een aantal lokale ondernemers, gemeente Staphorst, Prins Mauritsschool en het Pieter Zandt Scholengemeenschap. De insteek is om op een laagdrempelige manier belangstellenden te laten zien wat bedrijven doen.

Marlon Bosman (36) loopt met haar kinderen Kim (9) en Maud (7) bij staalbedrijf Mubo. Rond. Het is voor Marlon meer dan een normaal bezoek. Sinds kort werkt ze bij Mubo op de receptie. Ze laat haar gezin het toonaangevende Staphorster metaalbedrijf zien. Grote machines, noeste werkers en dat terwijl de grondlegger met niks begon. Ze is niet de enige. Het loopt de hele dag door. De jeugd gaat met aluminium houders voor de smartphone de deur uit.

Ook staalbedrijf Dulasta is een walhalla voor de kinderen. Ze krijgen allemaal een stalen uitslag van een vrachtwagen. Stap voor stap gaan ze het enorme bedrijf door, snijden, polijsten, coaten, aan het eind van de rit houden de kinderen een stalen vrachtwagen in hun hand. Ook de grondlegger van Dulasta begon met niks. Het bedrijf maakte 500 vrachtwagens. Niet genoeg. ‘Zij die achter het net vissen, kunnen hun e-mailadres achterlaten en hun wagen later ophalen’, zegt voorman Henk Knoppert. Hij staat bij de polijstmachine. De bezoekers kijken ademloos toe.

En zo gaat het door. Van het ene naar het andere bedrijf. De Reest Multimedia is aan de Roelof Brinkstraat is ook open. Eigenaar Bé Veen (66) en zijn dertien personeelsleden zetten alle zeilen bij. De Reest verhuisde een jaar geleden van de Gemeenteweg en Reestmond in Meppel naar een nieuw onderkomen op De Baarge. Eigenaar Bé Veen onderscheidt zich door veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te hebben. Veen is op zoek naar een opvolger voor het bedrijf dat print in heel groot of heel klein formaat tot kunst heeft verheven. ‘Ik ben bereid nog een aantal jaren mee te lopen.’ De kinderen gaan de deur uit met een eigen kleurboek. Zelf gemaakt. ‘Een succesvolle dag’, blikt de Staphorster ondernemer terug.