Leerlingen trotseren kou in sponsorloop

Meppel - Met een massale warming-up voor Sporthal Ezinge bereidden de eerstejaars leerlingen van Stad & Esch zich dinsdagmiddag voor op de jaarlijkse sponsorloop van SMASH: Stichting Meppel Afrika Steun en Hulp.

In de snijdende kou liepen de ruim 400 leerlingen van het lyceum, de praktijkschool en De Ambelt de door ouders, familie, buren en vrienden gesponsorde rondjes. Pieter uit Sint Jansklooster had maar liefst 77 euro opgehaald zonder dat het aantal rondjes was afgesproken. Niettemin liep hij de benen uit zijn gat en noteerde hij aan het einde van de half uur durende run maar liefst tien rondjes. Zijn ACDC-shirt leek hem vleugels te geven.

Actiecoördinator en Smash-bestuurslid Hartger Meihuizen bedankte de leerlingen reeds voor de start voor hun grote inzet om zoveel mogelijk sponsorgeld bijeen te brengen.

De komende jaren richt de actie van Stad & Esch zich op drie weeshuizen en bijbehorende scholen in Kenia. Meihuizen adopteerde vier jaar geleden een kind uit Kenia en kwam daar in contact met Ria Fennema. Zij runt samen met lokale mensen de drie weeshuizen. Meihuizen komt eens per jaar in Kenia om het onderwijs en de docenten te ondersteunen, om zo de weeskinderen een betere toekomst te bieden.

In Kenia zijn twee miljoen kinderen wees. Tot hun achttiende wonen ze in een weeshuis, maar daarna moeten ze op eigen benen kunnen staan. Goed onderwijs is daarvoor essentieel. Met goed onderwijs krijgt een kind toegang tot verdere opleiding en uitzicht op een baan. Daaraan leverden de eerstejaars leerlingen van Stad&Esch dinsdag in de kou een belangrijke bijdrage.

Begin december maakt directeur-bestuurder Peter de Visser de opbrengst bekend.