Trust klinkt groots door klein te blijven

Meppel - De foyer van het theater. Op papier lijkt dat voor Trust een opmerkelijke locatie voor een optreden. Maar wetende dat het akoestisch spelende viertal die nieuwe knus ingerichte foyer inluidt als huiskamer van Ogterop biedt dat gelijk een prachtig uitgangspunt voor het concert van vrijdagavond.

Locatie: Ogterop (foyer)
Aantal bezoekers: 80
Waardering: ****

Warm en intiem, het zijn al jaren de associaties die met de luisterliedjes van het kwartet worden gemaakt. Op dat gebied stelt Trust nimmer teleur. Bij de groep wil je je als luisteraar zo dicht mogelijk bij de musici bevinden en dat is precies wat Joan Albrecht (zang), Bert Middelbos (bas), Jan Doeke van der Veen (gitaar) en Fred Bakker (drumbox en percussie) in hun optreden overbrengen.

Vorig jaar verscheen ‘We’re still here’, hun meeste recente en prima ontvangen cd. Het is de optelsom van inmiddels zeventien jaar Trust: liedjes waarin ritme, harmonie en melodie elkaar innig omarmen. De liedjes van die plaat lopen vanavond als een rode draad door het tweedelige concert. Af en toe afgewisseld met een treffende cover: twee van James Taylor, The Beatles (‘Something’) tot ‘100 Words’ van Solution. Die voert het kwartet uit alsof het eigen composities zijn, met alle onbevangenheid en speelplezier erbij.

Muzikale vonk

Ook als de bandleden individueel elkaar stimuleren en met elkaar communiceren komt de ware kracht van Trust boven. Het soepele gitaarspel van Van der Veen, melodieus basspel van Middelbos en de subtiele, rake ritmiek van Bakker: ze vormen samen met de gepassioneerde zang van Albrecht de eenheid van deze groep. Met name de driestemmige zang brengt de muzikale vonk twee uur lang op het zeer genietende publiek continu over. Juist doordat Trust het klein houdt, klinkt de groep zo groots. Af en toe neemt de dynamiek toe, zoals in ‘Little tune’, als Bakker van de andere drie leden bijval krijgt op extra drumboxes. Het is niet allemaal even gelijk, maar het effect werkt aanstekelijk. Dit zijn muzikanten van de details, maar ook van verrassingen en ook dankzij het open geluid dat de foyer biedt, staan ook juist die momenten als een huis.

Evenwicht

Naarmate de avond vordert wordt de sfeer steeds meer ongedwongen; het heeft bij vlagen wel iets weg van een MTV Unplugged-sessie, inclusief het prachtige licht met hangende doorzichtige gloeilampen. Die spontaniteit uit zich onder meer in de joviale aankondigingen, waarin Albrecht zich zelfs per ongeluk verspreekt, maar waarin de anderen de humor volledig van inzien. Samen met de zeer gedegen uitvoeringen van prachtliedjes als ‘Empty spaces’ en ‘Child of mine’ is alles prima in evenwicht. In de toegift ‘Falling leaves’ bewijst Albrecht andermaal haar talent. Haar bevlogen zang doet je echt de vallende bladeren tijdens een regenachtige dag zien vallen. Trust blijft een unieke plek in de Nederlandse lichte popmuziek innemen.

Was de huiskamer van Ogterop te klein voor Trust? Nee, zelfs nog iets te groot. Om in woorden van Middelbos te blijven: ‘Alleen een knisperend haardvuur ontbreekt er nog aan’. Markeert vanavond de start van een nieuwe reeks huiskameroptredens op het derde podium van het Meppeler theater? Het zou zonde zijn als aan die kans voorbij wordt gegaan.

Wouter Bessels