Kosten brand Talen worden betaald met overheidsgelden

Meppel - De kosten van het blussen van de brand bij Talen Recycling, bij de Milieustraat in Meppel, worden niet verhaald op de eigenaar/huurder. De kosten van de brandweer worden betaald met overheidsgelden.

De provincie Groningen legde de rekening voor de grote brand in Stadskanaal in november vorig jaar wel bij Talen neer. Het duurde toen een week om die brand te blussen. Talen moest een plan van aanpak voor de afwikkeling van de brand inleveren, maar die deugde volgens de provincie niet. De provincie nam de afwikkeling over en presenteerde Talen daar later de rekening voor: ruim 600.000 euro.

Kosten zijn onbekend

De kosten van de brand bij Talen in Meppel zijn onbekend. Een woordvoerder van Veiligheidsregio Drenthe laat weten dat niet voor elke brand de kosten individueel worden berekend. ‘Er is natuurlijk veel brandweerinzet in Drenthe.’ Als er dan toch kosten berekend worden, is dat niet gemakkelijk.

Kosten van de inzet van de brandweer zitten onder meer in de vergoeding van de vrijwilligers, maar ook de brandstofkosten moeten worden meegenomen, de afschrijvingskosten van het materiaal en - in het geval van Talen - ook de inhuur van materiaal van derden, waaronder kranen. Die werden gebruikt om de bult met afval uit elkaar te trekken. Daarnaast was ook Veiligheidsregio IJsselland betrokken bij de bestrijding van de brand.

In totaal waren er in het derde kwartaal van dit jaar 746 brandincidenten in de provincie Drenthe. Een brandincident is een incident waarbij de brandweer om hulp is gevraagd. Hier vallen ook incidenten onder met het vermoeden van een brand.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!