Voorzet
Door Flip Vellinga

Maakt Jan Peter Jonkman de cirkel rond?

De wegen van voetbalclub Gramsbergen en hoofdtrainer Jan Peter Jonkman scheiden na dit seizoen. De oefenmeester uit Meppel is bezig aan zijn vierde seizoen in Gramsbergen en onder zijn leiding is de club uitgegroeid tot een stabiele tweedeklasser.

Drieënhalf jaar geleden begon hij samen met assistent Roy Meier aan de klus. Het duo leidde de hoofdmacht in de derde klasse direct naar het kampioenschap. In 2017 sneuvelde Gramsbergen in de tweede ronde van de nacompetitie, met als inzet een plek in de eerste klasse, in een geweldige ambiance tegen Be Quick Dokkum. Met een staande ovatie werden de spelers en begeleiding beloond door het trouwe publiek: een kippenvelmoment als afsluiting van een mooi voetbaljaar.

Ook dit seizoen presteert Gramsbergen uitstekend. Na negen wedstrijden staat de ploeg op een knappe tweede plaats, negen punten achter de ongenaakbare koploper Pelikaan S.

Saillant detail: komende zaterdag is FC Meppel te gast op sportpark Hoge Holt, een duel waarin Jonkman veel plaatsgenoten tegenkomt, wat ongetwijfeld inspirerend werkt, al is hij geen trainer die zich laat leiden door sentimenten.

Herkenbaar voetbal

Ik leerde Jonkman kennen als hoofdtrainer van Alcides. Hij was jong en bevlogen en hield er een uitgesproken mening op na. Onder zijn leiding speelde Alcides herkenbaar voetbal en werden goede resultaten behaald. Hij werkte daarna bij Den Ham, Nieuwleusen, SCD’83 en nu dus Gramsbergen. Overal drukte Jonkman zijn stempel op het team en liet hij zien dat een hoofdtrainer veel méér is dan een passant, die alleen op zaterdag de sterkste elf spelers opstelt.

De Meppeler heeft een brede belangstelling en is oprecht geïnteresseerd in mensen. Daardoor weet hij wat er leeft binnen de club. Jonkman staat ook bij jeugdwedstrijden langs de lijn en heeft een scherp oog voor de ontwikkeling van het individu. In het oosten van het land is hij een ‘gewilde trainer’ geworden.

Teamspeler

Nu de carrousel is gaan draaien, is het interessant om te volgen waar de toekomst van de sympathieke Meppeler ligt. Nadat zijn vertrek bij Gramsbergen bekend was geworden, was het leuk om te lezen dat er op social media direct een link werd gelegd met Alcides, waar Hoofd Jeugdopleiding Eddy Kuik na dit seizoen stopt.

De vraag is in hoeverre Jonkman geïnteresseerd is in die functie, maar dat hij de perfecte kandidaat is lijdt geen twijfel.

Hij is een teamspeler, een verbinder, die de samenwerking zoekt en aan alle criteria voldoet om een succesvol vervolg te geven aan het door Eddy Kuik ingezette beleid. Bovendien kent hij de club, wat zeker in zijn voordeel spreekt.

Interessante weken

Jonkman weet als geen ander dat opleiden zoveel waardevoller is dan kopen. Niet alleen de hoofdmacht van Alcides plukt daar momenteel de vruchten van, ook het samenwerkingsverband met de jeugd van FC Meppel krijgt steeds meer gestalte, met als voorlopig hoogtepunt de promotie van de JO19-1 naar de derde divisie.

Het worden hoe dan ook interessante weken. Misschien is het vuur om als hoofdtrainer nog een keer iets moois neer te zetten helemaal niet gedoofd bij Jonkman en brandt slechts van binnen het verlangen om de cirkel rond te maken.

Maar een keer op het fietsje naar sportpark Ezinge voor een bak koffie met de voorzitter kan natuurlijk altijd.