Het moderne leven
Door Misja Boonzaayer

Dus… black Friday

Hij zit erop. De dag der dagen. De dag die mooier is dan je verjaardag. De dag waarop geen enkele vrouw met het kaartje nog in de nek van haar jurk hoeft te liegen tegen haar echtgenoot dat ze hem ‘echt al heel allang in de kast had hangen’. De dag waarop ze gewoon kan zeggen: gescoord tijdens black Friday.

Zoals gebruikelijk bij dingen die overwaaien uit de VS snap ik het weer eens niet. Of heb ik argwaan. Wat trouwens heel Amerikaans is, want die hebben bij alles argwaan. Of ze snappen het niet. Zoals president Trump. Want die klimaatverandering is niet waar en dat rapport is nepnieuws. Maar dit terzijde. Ik snap Amerikaans overgewaaide dingen niet.

Waarom je uitgerekend op die ene dag moet zeggen dat je van iemand houdt. Waarom je in weer en wind verkleed als Dracula langs huizen met pompoenen moet om snoep op te halen. En waarom je op vrijdag met 100.000 anderen elkaar de tent uitmept voor een beehaatje voor de helft.

Maar goed. Hij zit erop en ik was niet voorbereid. Ik had geen lijstje met heimelijke koopjes, diepe verlangens of absolute musthaves.

En daar werd ik een beetje onrustig van, want iedereen om mij heen had dat wel. Ik heb minstens een kwartier voor het zebrapad gewacht om hordes mensen met stapels tassen te laten oversteken. Mijn mailbox ontplofte van deals die ik niet mocht missen. Het was Nu. Of. Nooit.

Nou ben ik best een beetje gevoelig voor druk, maar ik kon met de beste wil van de wereld niet bedenken waarom ik in vredesnaam een website met extentie .nu voor de helft van de prijs zou willen. Of een stofzuiger voor weinig. Ok, gezien mijn huishouden van Jan Steen snap ik die wel een beetje.

Maar van het kattenluikje (allergisch voor katten), bolchrysanten (vind ik vet lelijk) en shampoo voor krullend haar (…) begreep ik echt niets.

Tenzij ik natuurlijk iets van hogerhand vreselijk gemist had. Dat er iets was waardoor ik precies de dag ná black Friday zou denken: shit, nu heb ik de boot (met 20% korting) gemist. Nu hoor ik er niet meer bij. Ben ik een sukkel. Dat moet het zijn! Al die mensen die tegen wil en dank een staafmixer hebben gekocht, weten iets wat ik niet weet.

Ik zei het toch. Van Amerikaanse feestdagen word je achterdochtig.