Javier Guzman zet 2018 op scherp

Pfffff, het is alsof ik anderhalf uur naar mijn zwager zit te luisteren! Die weet ook altijd haarfijn te vertellen wat er allemaal mis is in dit overspannen, zompige moeraslandje en hij is net als Javier altijd zeer goed geïnformeerd. Dat iedereen zich druk maakt om de verkeerde dingen is niks nieuws onder de zon.

Maar ze hebben helemaal gelijk: het is inderdaad van de zotte dat echt het hele land in rep en roer komt voor zwarte piet en genderneutraal zijn. Tot aan doodsbedreigingen toe. ‘Het maakt kinderen echt geen bal uit van wie ze de cadeautjes krijgen en als het echt je enige probleem is dat je niet weet welke wc je moet gebruiken, tja. Na 5 jaar procederen is het iemand gelukt om ‘geslacht onbekend’ op het paspoort te krijgen. Nou, na 5 jaar zeiken ben je gewoon een wijf!’ Javier weet alle absurditeiten wel allemaal zo op scherp te stellen, dat het inderdaad lachwekkend is.

Dit is de zesde Sinterklaasconference van Javier Guzman en hij heeft het jaar 2018 goed doorgenomen. ‘Dit jaar was het heel moeilijk om nuchter te blijven’. Het begin is alleen al hilarisch: welke buitenlanders zijn dit jaar het meest in Nederland komen wonen? De zaal denkt Syriërs, Eritreeërs of Iraniërs? Maar: het zijn….. de Duitsers! ‘Dus, na 73 jaar gaan ze het gewoon weer proberen in Nederland!’ Verder is Nederland het enige land ter wereld waar het weer (met name regen) breed uitgemeten wordt op de voorpagina van de krant, waar de koning Koningsdag viert in het hol van de leeuw: Groningen (‘het koningshuis is grootaandeelhouder van Shell: dit was de kans voor de Groningers om massaal in protest te gaan!’) en is ons land een echte ‘narcostaat’ geworden. Javier denkt dat het gebrek aan respect voor de politie mede veroorzaakt wordt door de uniforms (van streng donkerblauw is het nu een jolig een geel/zwart bijenuniform). ‘Bovendien is de politie opeens onpartijdig geworden en heeft de huidige bromsnor Fatima een probleem: zij mag geen hoofddoekje dragen. De politie had trouwens de beste grap van 2018 op een spandoek staan tijdens de gay pride in Amsterdam: Let op zakkenrollers, zij zijn gek op pikken!’

Voor deze conference heeft Javier verplicht moeten kijken naar het Eurovisie Songfestival en de Passion. ‘Dat werd dit jaar in de Bijlmer opgenomen, met serieus, een witte rapper daar als Petrus!’ Daarnaast heeft Javier ontdekt dat 1 van onze 2 kerncentrales helemaal geen digitaal bereik heeft en dat hij, net als alle kinderen die dyslexie, ADHD, ADHH hebben, zelf ook een mankement heeft: hij is ‘gender disappointed’. Het jaar 2018: het oprukkende anti-semitisme, Megan is zwanger (goed nieuws: Anouk is dit jaar niet zwanger!), je krijgt in Italië 20 miljoen euro als je bij een brug omkomt en: Nederland is sinds 1 januari 2018 1600 ha groter geworden! Er heeft een grenscorrectie plaatsgevonden met België, nadat de Maas is rechtgetrokken. Maar ook: het ziekenhuis dat zelf heroïne produceerde is failliet en elk jaar is er wel weer een Nederlandse bank verwikkeld in een grootschalig corruptieschandaal. Dit jaar is het (wederom) de ING met een boete van 750 miljoen euro voor witwaspraktijken. Ook zijn er leidinggevenden bij scouting vrijgesproken na het brandmerken van kinderen, geeft Javier na de sekspraktijken binnen Oxam Novib nooit meer geld voor een goed doel en blijkt Jos Brech een natuurliefhebber. Pffffff, het is goed dat het allemaal maar weer eens gezegd wordt.

Wilma de Bone

Javier Guzman Sinterklaasconference 2018 Lief & Laf

Rabo Theater De Meenthe, vrijdagavond 30 november 2018

Aantal bezoekers: 310. Waardering ****