Lokale favoriete Corien Jansen wint halve marathon Bovenboerloop

Nijeveen - Oud-politieagent Henk Boer loste zaterdag in Nijeveen om precies 13.00 uur het startschot voor de honderden deelnemers aan de halve marathon en de 11,4 kilometer van de Bovenboerloop. Voor Boer betekende dit een debuut, want hij nam deze taak over van Geert Prakken die vele jaren het startpistool hanteerde.

De weersomstandigheden waren prima. Een graad of negen en lekker droog. Na het startschot spurtten dan ook veel lopers in korte broeken en met blote armen langs de Nijeveense dreven. De sliert lopers werd allengs langer en langer.

Binnen een kilometer hadden zes deelnemers aan de halve marathon zich al afgescheiden van de lange rij volgers. Bennie Thunker uit Kampen zat niet bij deze groep van zes. Wie er wél bij zat, was Nick van der Poel uit Rotterdam. Op 11 maart van dit jaar verbeterde hij het 16 jaar oude clubrecord van de halve marathon in Den Haag, en bracht dit op 1.07.04. Zou Van der Poel het parcoursrecord van de Bovenboerloop, dat in 2013 door Paul Zwama op 1.07.34 was gezet, kunnen verbeteren? Na ruim vijf kilometer liep echter niet hij, maar Maarten van Dijk uit Hoogeveen aan kop. Honderd meter achter de eerste twee liepen Jan Venhuizen uit Appingedam en Joost Hendriks uit Schoonebeek. Jan Sinke uit Urk en Richard Moesker uit Emmer-Compascuum volgden op enige tientallen meters, als nummer vijf en zes.

Versnelling

Bij het passeren van de Tussenboersweg liepen Van Dijk en Van der Poel weer gebroederlijk samen, al leek het verbeteren van het parcoursrecord er niet meer in te zitten. Hendriks liep nu alleen, Sinke en Moesker waren dicht bij elkaar. Thunker volgde intussen als zesde. Na ongeveer 15 kilometer, ter hoogte van de kruising van de Kerkweg met de Dorpsstraat, versnelde Van der Poel en moest Van Dijk hem laten gaan.

Een definitieve scheiding, want in 1.12.50 won Nick van der Poel deze Bovenboerloop, met Van Dijk en Hendriks op de respectievelijke tweede en derde plaats. In de tweede helft van de halve marathon wist Thunker de beide Jannen (Venhuizen en Sinke) en Moesker nog te passeren, om als eerste bij de mannen boven de 40 jaar te finishen.

Corien Jansen

Bij de dames was het vanaf het begin een gelopen race voor Corien Jansen uit Nijeveen. Ze liep een zeer constant tempo en won de halve marathon bij de dames in 1.28.01. Janneke Molenhuis, die sinds kort in Nijeveen woont, werd tweede bij de dames ‘overall’. Milou Lendfers uit Zuidwolde legde beslag op de derde plaats.

Op de 11,4 kilometer liep bij de mannen eerst Mark de Leeuw uit Ruinerwold vooraan. Hij werd echter al vlot ingehaald door Melchior van de Pol uit Apeldoorn. Deze positie zou Van de Pol ook niet meer afstaan en daardoor onbedreigd deze afstand winnen. De Leeuw vond zichzelf terug op de eervolle tweede plaats. Dennis Brandenburg uit Steenwijk liep vanaf de aanvang op de derde plek en hij finishte ook als zodanig. Petra Hasper uit Meppel, in het verleden meermalen winnares op de halve marathon in Nijeveen, bleek veruit de snelste dame op de 11,4 kilometer. Ilona Hoeksma uit Heerenveen leek richting de tweede plaats te gaan, maar werd na enige kilometers ingehaald door Sanne Heidinga uit Leeuwarden. Heidinga stond haar tweede plaats niet meer af, waardoor Hoeksma met een derde plaats genoegen moest nemen.

Vier mijl

Op de vier mijl finishte Karlo Hoeve uit Staphorst als eerste, Edwin van Laar uit Balkbrug en Jeroen Schorning uit Berkerwoude volgden als nummer twee en drie. Op de vier mijl voor dames werden de eerste drie plaatsen ingenomen door Kitty van der Veen uit Deventer, Rianne Niewold uit Punthorst en Daniëlle Schonewille uit Giethoorn. De 89-jarige Gerrit Wouda wist opnieuw de viermijlsloop in Nijeveen te voltooien. Voor de start ontving hij al een hartelijk applaus, bij de finish werd Wouda opnieuw toegejuicht. ‘Gewoon doordoen’, bleek zijn nuchtere commentaar.

Dit motto geldt zeker ook voor Petra Hasper en Klaas Mol. Hasper masseerde na haar gewonnen race en warme douche snel even de pijnlijke kuiten van andere lopers. Mol is ondertussen al dertig jaar speaker bij de Bovenboerloop. ‘Gewoon doordoen’, sprak ook hij.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!