Terugblik op grote Meppeler drugszaak

Meppel / Assen - De zaak ‘Maggiora’ wordt dinsdag en donderdag weer behandeld in de rechtbank in Assen. Maar waar gaat die zaak ook alweer over? Een terugblik.

De grote Meppeler drugszaak draait om zeven verdachten uit Meppel. Zij hebben zich van begin 2013 tot en met september 2015 in georganiseerd verband schuldig gemaakt aan een breed scala van Opiumwetdelicten, witwassen en het voorhanden hebben van wapens.

Terreur

Hoofdverdachte is Saied H. uit Meppel. Hij is oprichter en leider van de criminele organisatie. Hij werd op 18 september 2015 aangehouden. In augustus 2017 werd hij veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf.

Volgens de rechtbank was hij tussen 2013 en september 2015 de leider van een criminele organisatie. Die hield zich bezig met de grootschalige handel in cocaïne en speed in Nederland, Duitsland en Zweden, maar ook van de import van cocaïne uit de Dominicaanse Republiek. Met de drugshandel zou Saied H. meer dan een miljoen euro hebben verdiend.

Daarnaast is hij veroordeeld voor witwassen, de exploitatie van een drugslaboratorium en het bezit van zes wapens, waaronder een kalasjnikov en twee mini-uzi’s. De reden voor zijn wapenbezit? ‘Ik denk omdat ik als kind nooit speelgoed heb gehad. Ik ben gevlucht uit Iran en heb in een azc gezeten’, verklaarde hij.

Volgens de officier van justitie oefende H. een ware terreur uit in Meppel tussen 2013 en zijn arrestatie. Er werd tien jaar gevangenisstraf tegen hem geëist.

Zoemend geluid

Anonieme meldingen en klachten uit de buurt van een drugspand in Meppel hebben geleid tot de aanhouding van een aantal leden van de grote drugsbende. Vanuit Zuid-Amerika werd ruim zestig kilo cocaïne - in een partij kokosnoten - ingevoerd naar Antwerpen. Per vrachtwagen werden deze naar Meppel vervoerd. Daar werd een huis werd gebruikt om de drugs te verwerken en te verkopen. Dat pand maakte echter veel lawaai en er was veel drukte. Meerdere buurtbewoners klaagden daar vervolgens over bij de politie.

Op 18 september 2015 deed de politie invallen op zes plekken in Meppel. Er werden wapens en verdovende middelen in beslag genomen. Eigenlijk wilde het OM toen nog niet ingrijpen, maar de hoofdverdachte schoot een paar dagen daarvoor bijna iemand dood toen hij zat te ‘spelen’ met een vuurwapen.

Een van de locaties waar een inval is gedaan was naast seksclub De Boerderij in de Kolderveense Bovenboer. In oktober 2013 kreeg het Team Criminele Inlichtingen een melding dat daar een hennepkwekerij zat. De politie deed er onderzoek en nam waar dat uit een grote schuur een zoemend geluid kwam. De politie trof daar een laboratorium voor de vervaardiging van xtc aangetroffen. In twee zeecontainers, waar een houten constructie omheen is gebouwd om het te verbloemen, op dat terrein zijn onder meer een tabletteermachine, een vacuümpomp, een granulaatmachine en harddrugs aangetroffen.

Verklaringen

De rechterhand van Saied H. is de Meppeler Ivo J. Na zijn arrestatie legde hij bijna veertig bekennende verklaringen af tegenover de politie. Daarom heeft hij een lagere straf gekregen: drie jaar cel. De rechtbank nam ook mee dat hij sindsdien wordt beschermd door justitie, omdat hij ernstig wordt bedreigd. Tijdens een eerdere zitting waren er ruim twintig politieagenten in de rechtbank ter beveiliging van J.

In totaal zijn er acht verdachten veroordeeld in de zaak Maggiora. Dinsdag en donderdag worden de zaken van in totaal acht ‘loopjongens’ behandeld. Zij worden onder andere verdacht van de handel in coke. Vier van hen komen uit Meppel.