Taakstraffen voor achterlaten radioactief materiaal bij schroothandelaar

Assen / Zuidwolde - 'Als ik dat had geweten, had ik het nooit aangeraakt.' Dat zei een 42-jarige man uit Hoogeveen dinsdagochtend in de rechtbank in Assen. De man had op 19 november 2015 samen met een 39-jarige plaatsgenoot radioactief besmet materiaal ingeleverd bij een schroothandelaar in Zuidwolde.

De schroothandelaar had geen detectiemateriaal, waardoor er niet direct werd opgemerkt dat het om een partij schroot ging die was besmet met radioactieve stoffen. Toen dat later wel zo bleek te zijn, konden de mannen worden opgespoord aan de hand van camerabeelden. Beide Hoogeveners zeggen niet te hebben geweten dat het om besmet materiaal ging. 'Ik wil niet ziek worden', zei de 42-jarige man daarover.

Geen opzet

De politierechter achtte het niet bewezen dat de mannen met opzet handelden. 'Maar het blijft een ernstige overtreding, die ook ernstige gevolgen kan hebben.' Hij veroordeelde de 42-jarige man tot een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand. Zijn 39-jarige plaatsgenoot kreeg een hogere straf opgelegd, omdat hij geen openheid van zaken heeft gegeven en niet aanwezig was bij de rechtszaak. Deze Hoogevener moet een taakstraf van 160 uur uitvoeren en kreeg dezelfde voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Daarnaast moeten de mannen de schroothandelaar een bedrag van bijna 7500 euro betalen. De handelaar maakte onder meer kosten voor rapportages en het vernietigen van het besmette oud-ijzer.