Blokzijl Klassiek brengt Britten Jeugdorkest

Blokzijl - ‘Muzikaliteit en inspiratie straalt uit elke noot’ schreef het blad Luister deze maand over het Britten Jeugd Strijkorkest en gaf de musici een 9 voor hun jubileum-cd. Het is de tweede cd die door Luister wordt bejubeld.

Het orkest is inmiddels befaamd om ‘het zeer hoge niveau en de onstuimigheid, lichtvoetigheid, virtuositeit en sonoriteit van hun spel’. Zondag 9 december komt het ensemble naar de Grote Kerk van Blokzijl, met maar liefst twee solisten: een harpiste en een violist.

Het jeugdorkest heeft inmiddels een vaste plaats veroverd in het culturele aanbod van Nederland. En dat is, gezien de kwaliteit, ook niet verwonderlijk. Enkele jaren geleden wonnen de ‘Britteners’ een eerste prijs tijdens het prestigieuze internationale Summa Cum Laude Festival in Wenen. De jonge talenten musiceerden enkele keren voor het koningspaar en gaan dat de komende zomer weer doen.

Ze traden op met solisten van wereldfaam en ze gaan samenwerken met violist Daniel Rowland, winnaar van de Cultuurprijs Overijssel en de stermusicus van het Prinsengrachtfestival in 2017. De hoge kwaliteit van de uitvoeringen van deze jonge musici is vooral te danken aan dirigente Loes Visser, die de gretigheid en het jeugdige elan met een grote expertise weet te leiden.

Het concert met het Britten Jeugd Strijkorkest, dat wordt georganiseerd in samenwerking met het LentePodium, wordt gegeven op zondag 9 december in de Grote Kerk in Blokzijl en begint om 15.30 uur. De musici spelen Variaties en Fuga van Hendrik Andriessen, een van de mooiste composities voor strijkorkest; de Danses sacrée et profane van Debussy, het meest gespeelde werk voor harp en orkest; een deel uit Mendelssohns vroegste vioolconcert; de heel aantrekkelijke en romantische Serenade voor Strijkers van Elgar en enkele delen uit de Concerti Armonici van Unico van Wassenaer (18de eeuw).

Reserveringen bij voorkeur via www.blokzijlklassiek.nl