Javier zet 2018 op scherp

Steenwijk - Pfffff, het is alsof ik anderhalf uur naar mijn zwager zit te luisteren! Die weet ook altijd haarfijn te vertellen wat er allemaal mis is in dit overspannen moeraslandje en hij is altijd zeer goed geïnformeerd.

Locatie: De Meenthe, Steenwijk
Aantal bezoekers: 315
Waardering: ****

Dat iedereen zich druk maakt om de verkeerde dingen is niks nieuws onder de zon. Maar ze hebben helemaal gelijk: het is van de zotte dat echt het hele land in rep en roer komt voor zwarte piet en genderneutraal zijn. Tot aan doodsbedreigingen toe. ‘Het maakt kinderen echt geen bal uit van wie ze de cadeautjes krijgen en als het echt je enige probleem is dat je niet weet welke wc je moet gebruiken, tja. Na 5 jaar procederen is het iemand gelukt om ‘geslacht onbekend’ op het paspoort te krijgen. Nou, na 5 jaar zeiken ben je gewoon een wijf!’ Javier weet alle absurditeiten wel allemaal zo op scherp te stellen, dat het inderdaad lachwekkend is.

Dit is de zesde Sinterklaasconference van Javier Guzman en hij heeft het jaar 2018 goed doorgenomen. ‘Dit jaar was het heel moeilijk om nuchter te blijven’. Het eerste feit is al hilarisch: welke buitenlanders zijn dit jaar het meest in Nederland komen wonen? De zaal denkt Syriërs, Eritreeërs of Iraniërs? Maar: het zijn….. de Duitsers! ‘Dus, na 73 jaar gaan ze het gewoon weer proberen in Nederland!’

Verder is Nederland het enige land ter wereld waar het weer (met name regen) breed uitgemeten wordt op de voorpagina van de krant, waar de koning Koningsdag viert in het hol van de leeuw: Groningen (‘het koningshuis is grootaandeelhouder van Shell: dit was de kans voor de Groningers om massaal in protest te gaan!’) en is ons land een echte ‘narcostaat’ geworden. Dit jaar is het (wederom) de ING met een boete van 750 miljoen euro voor witwaspraktijken. Ook zijn er leidinggevenden bij scouting vrijgesproken na het brandmerken van kinderen, geeft Javier na de sekspraktijken binnen Oxam Novib nooit meer geld voor een goed doel en blijkt Jos Brech een natuurliefhebber. Goed dat het allemaal maar weer eens gezegd wordt.

Wilma de Bone