Hekken rondom terrein van Talen Recycling in Staphorst verwijderd

Staphorst - Begin november sloot de gemeente Staphorst het terrein van recyclebedrijf Talen hermetisch af met hekken. Deze week werd de omheining weggehaald. Volgens de gemeente omdat Talen beloofde het terrein alleen als opslagruimte voor vrachtwagens en lege containers te gebruiken, volgens Talen omdat Staphorst geen zaak heeft.

Talen heeft geen vergunning meer om recycle-activiteiten te ontplooien. Nadat een handhaver olie had gevonden, gingen de hekken om het perceel. Talen ging toch door met verboden en gevaarlijke activiteiten – meer dan olie alleen - en dus moest er gehandhaafd worden, in het kader van de veiligheid, aldus de gemeente.

Volgens Talen ging het om een vaatje olie en kom je die bij de meeste bedrijven wel tegen en lagen er banden om op transport te gaan naar Stadskanaal, waar Talen ook een vestiging heeft. Hij stapte naar de voorzieningenrechter van de Raad van State. Die zou een dezer dagen uitspraak doen. De hekken zijn weg en dat zegt volgens Albert Talen wel genoeg. ‘Voor de tijd dat ik mijn bedrijf niet mocht gebruiken, dien ik een schadevergoeding in.’ Er hoeft nu feitelijk geen uitspraak te komen, maar Talen wil toch die deze er komt. ‘Dat is nodig voor de schadeafwikkeling.’

Onmin

Talen leeft al langer in onmin met de gemeente Staphorst. Oorzaak is een grondruil. Staphorst wilde een weg doortrekken en had daarvoor gronden nodig van Talen. De verloren gegane bedrijfsgrond kreeg Talen via een ruil terug in de vorm van een belendend perceel. Het liep spaak met het verkrijgen van de zware provinciale vergunningen. Talen gaf de gemeente de schuld van de problemen. Die meldde zich aan alle afspraken te hebben gehouden. Talen stortte uit frustratie meerdere keren de weg vol afval. Dat werd landelijk nieuws.

Verkoop

Het perceel in Staphorst wordt door Talen verkocht aan de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO), onderdeel van de provincie. Die zorgt bij effectuering vervolgens voor sanering en ontwikkeling. Volgens Talen gaat dit moeizaam. HMO zou helpen de activiteiten te verplaatsen naar Meppel, maar plots zegde eigenaar in Meppel de huur hier op.

Talen vindt dat HMO niet goed onderhandelt, HMO meldt dat Talen de huur in Meppel niet betaalde, de ondernemer zegt dat de huurder zijn afspraken niet nakwam. Als het allemaal niet lukt is Talen van plan om Staphorst weer in gebruik te nemen, vooral voor de overslag, dus zaken verzamelen die vervolgens verder op transport gaan naar Stadskanaal.