Met gratis stoomtrein van kerstmarkt naar kerstmarkt

Balkbrug - Waar andere plaatsen al blij zijn met één kerstmarktm is het in Balkbrug al jarenlang de gewoonte om op twee plaatsen tegelijk een kerstmarkt te houden. Dit jaar op woensdag 12 december.

Aan de Boslaan is de organisatie in handen van buurtvereniging Het Eikenbos, terwijl ook Veldzicht een gezellige kerstmarkt houdt. De vaste bezoekers aan de kerstmarkt in Balkbrug moeten wel even goed opletten. Vanwege bouwactiviteiten binnen de hekken van Veldzicht vindt de kerstmarkt dit jaar plaats bij de Veldzichthoeve aan de Balkerweg 80.

‘Om ze allebei te kunnen bezoeken, rijdt er een gratis stoomtreintje tussen beide markten’, zegt Tanja Redder van Het Eikenbos. ‘De trein rijdt van 18.00 tot 21.00 uur een rondje tussen de Veldzichthoeve en de snackbar aan de Ommerweg. Vanaf daar is het maar een klein eindje lopen naar de Boslaan.’ Volgens haar is deze laan erg geschikt voor de kerstmarkt. ‘Een gezellige straat met al die bomen en lampjes, en het is geen doorgaande weg.’

Activiteiten

Op de kerstmarkt van Veldzicht staan onder meer kramen van het Thomashuis, Teun’s Hoeve, Vereniging de Ommerschans, lokale kunstenaars en uiteraard Veldzicht zelf. ‘De patiënten zijn weer druk bezig geweest om leuke (kerst)producten te maken. Verder zijn er tal van activiteiten die passen bij het historisch karakter van de kerstmarkt zoals Oudhollandse spelletjes, brood bakken bij het kampvuur en een speurtocht rond de Veldzichthoeve.’

De markt aan de Boslaan mag zich al jarenlang verheugen op een grote belangstelling van ondernemers. Ook dit jaar is de animo groot, met circa vijftig kramen. ‘We hebben nog zo’n tien plekken vrij’, zegt Tanja. ‘Belangstellenden kunnen via kerstmarktbestuur@hotmail.com contact met ons opnemen.’ De buurtbewoners werken altijd enthousiast mee aan deze kerstmarkt.

Horecaplein

‘Ze stellen de elektriciteit voor de kramen en verlichting beschikbaar en moeten hun auto voor een dag elders parkeren.’ Koggel Events verzorgt de marktkramen. ‘Dat scheelt een hoop werk’, aldus Tanja Redder. Om de kosten te drukken, heeft Het Eikenbos een eigen horecaplein waar vrijwilligers voor een hapje en een drankje zorgen.