Mazda vernieuwt en actualiseert modellijn

Mazda werkt hard aan het vernieuwen van de modellijn. Van de gloednieuwe ‘3’ gaat morgen (vrijdag) in Los Angeles het doek. Het duurt nog even voordat die Mazda-telg, voorzien van compleet nieuwe techniek, de dealer bereikt. Terwijl op de achtergrond zich een geheel nieuwe lijn ontpopt, zijn de huidige modellen CX-3 en ‘6’ fiks geactualiseerd.

Willem de Volder

De vernieuwde CX-3 is door Mazda in ons land uitgeleverd aan de dealers. Door gehoor te geven aan de oproep om feedback, spelen klanten een voorname rol bij de vernieuwingen. Zowel design en technologie werden aangepakt met als resultaat verfijning en verbetering. Het moet gezegd, de CX-3 is een heel aantrekkelijk model. Een waarmee Mazda inspeelt op de alsmaar toenemende belangstelling voor midi SUV’s en daarmee de voorkeur voor een iets hogere zit achter het stuur. Dat het model een schot in de roos is, wordt door het merk nog eens bekrachtigd: ‘Het op een na best verkochte model in het huidige Europese modellengamma van Mazda.’

Interieur

Mazda heeft de CX-3 voorzien van een nieuwe grille. Aan de achterzijde heeft led-verlichting intrede gedaan. Verder omvat het aanbod nieuw ontworpen lichtmetalen wielen en de kleur Soul Red Crystal. Het interieur omvat nu onder meer een nieuw vormgegeven middenconsole met elektrische handrem en een middenarmsteun met meerdere opbergvakken. De voorstoelen zijn voorzien van urethaanschuim met een groot dempend vermogen, wat ongewenste vibraties opvangt en zorgt voor meer rijcomfort. De achterbank heeft een armsteun met ingebouwde bekerhouders.

Comfort

Het rijcomfort is op een hoger plan gebracht door de toepassing van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Mazda’s nieuwste generatie SkyActiv-Vehicle Architecture. De 1.8 liter SkyActive-D dieselmotor (was 1.5 liter) met een brandstofverbruik van 1 op 20 zorgt voor een verbeterde responsiviteit en voorziet in een lagere uitstoot van schadelijke gassen. De twee 2.0 liter SkyActiv-G benzinemotoren zijn voorzien van de innovaties, die voor het eerst werden toegepast in de huidige Mazda CX-5: afgeplatte zuigerkoppen en high-dispersion injectoren. Deze aanpassingen zorgen voor voldoende koppel over het gehele toerentalbereik en ze dragen bij aan een lager brandstofverbruik.

Veiliger

Het veiligheidsniveau is verhoogd met doorontwikkelde versie van Advanced Smart City Brake Support (Advanced SCBS), die beter in staat is om voetgangers te herkennen in het donker. Dit systeem en andere veiligheidsfeatures zoals Mazda Radar Cruise Control (MRCC) met Stop & Go-functie en een automatisch dimmende achteruitkijkspiegel maken het rijden in de CX-3 nog veiliger. De vernieuwde CX-3 is leverbaar met keuze uit een 121 pk of een 150 pk sterke uitvoering van de tweeliter benzinemotor en de nieuwe 115 pk sterke 1.8 dieselmotor. De instapprijs bedraagt 24.490 euro.

Mazda6

De vernieuwde Mazda6 heeft de maximale score van vijf sterren gekregen van EuroNCAP in de nieuwste serie tests. Het is daarmee de eerste Mazda die een vijfsterrenscore behaalt onder de nieuwe, strengere EuroNCAP crashtestregels van 2018. De sleutel tot het succes is de toename in stijfheid van de schokabsorberende en toch lichtgewicht SkyActiv-Body van de vernieuwde Mazda6 en een nog breder scala aan geavanceerde veiligheidstechnologieën om bestuurders potentiële risico's te helpen identificeren en de kans op schade of letsel te verminderen. Op het gebied van bescherming volwassenen steeg de score van de Mazda6 met 3 procent tot 95 procent, met maximale punten voor de frontale botsing met een stilstaande auto, de aanrijding van opzij en de paaltest. De score voor de bescherming van kinderen steeg met een significante 14 procent tot 91 procent, met een maximum aantal punten in zowel de frontale als de laterale impactcategorieën. De verdienstelijke 66 procent score in de categorie kwetsbare weggebruiker (voetgangersveiligheid) komt overeen met die van het uitgaande model en de vernieuwde Mazda6 scoort 73 procent in de categorie Safety Assist. De Mazda6 is er vanaf 38.490 euro.