Restauratie molen Zuidwolde gestart

Zuidwolde - Voor de Meule van Wassens, de vervallen korenmolen van Zuidwolde, is een bijzonder moment aangebroken. De restauratie is gestart. De molen wordt het komende jaar weer in originele staat hersteld.

Dinsdagochtend 11 december werd de 16.000 kg wegende kap van de molen getild en werd een noodkap geplaatst. De staart van de molen was er een week eerder al afgehaald. De restauratie gaat ongeveer een jaar duren. Vanaf eind 2019/begin 2020 zal de molen weer regelmatig draaien en graan malen.

Nadat stichting De Meule van Wassens in september de bevestiging van de subsidies van de rijksoverheid en de provincie – totaal € 370.000 – had, kon het aanbestedingsproces in gang worden gezet. Molenmakerij Groot Wesseldijk uit Lochem (onderdeel van bouwbedrijf VAAGS uit Aalten) kreeg de opdracht.

Restauratie in fasen

In de komende maanden wordt gewerkt aan het herstellen van de constructie van de romp van de molen en het weer aanbrengen van een meelzolder. Ook de korte en lange spruit met daaraan de staart, onderdelen waarmee de wieken op de wind gezet kunnen worden, moeten helemaal vervangen worden. In de loop van 2019 gaat de molenmaker aan de slag met de wieken, het metsel- en rietwerk. Het is specialistisch werk dat op onderdelen ook in de werkplaats van de molenmaker plaatsvindt.

De ontwikkelingen van de restauratie en herbestemming zijn te volgen via de website (www.demeulevanwassens.nl), waar belangstellenden zich ook voor een digitale nieuwsbrief kunnen aanmelden.