Gemeente Staphorst krijgt rekening voor afsluiten terrein Talen

Staphorst / Den Haag - Meer dan 1300 euro aan proceskosten mag de gemeente Staphorst betalen aan afvalverwerker Albert Talen. Dat heeft de Raad van State vanmiddag bekendgemaakt.

De Raad houdt de gemeente verantwoordelijk voor de spoedprocedure die de afvalverwerker startte, nadat de gemeente zijn bedrijfsterrein aan de Burgemeester Niemeijerstraat afsloot met hekken.

Intussen heeft de gemeente dit omstreden besluit weer ingetrokken. Waarschijnlijk zag ze de bui al hangen. De Raad van State uitte onlangs tijdens de spoedzitting over deze zaak zeer stevige kritiek op de gemeente. Er was voor een wel erg zwaar middel gekozen om Talen aan te pakken. Hij kon zijn terrein niet meer op en er kwam bewaking voor dag en nacht. De afvalverwerker zou voor alle kosten opdraaien.

Olievaten

De reden voor de afsluiting was de vondst van enkele vaten met olie op het bedrijfsterrein. Talen had geen toestemming om die daar op te slaan. Maar wat hoogstwaarschijnlijk ook moet hebben meegespeeld bij de gemeente is de brand die onlangs woedde op een bedrijfsterrein van Talen in Meppel. Dat gebeurde onder verdachte omstandigheden. Talen lag daar overhoop met de eigenaar van het terrein. Kort nadat hij zijn biezen pakte, ontstond de brand.

Na de vondst van de olie op het terrein in Staphorst werd het terrein meteen afgesloten vanwege acuut brandgevaar. De Raad van State begreep niet waarom dit middel werd ingezet. Talen had de olie ook gewoon kunnen weghalen en dan was het brandgevaar geweken en hoefde het terrein ook niet te worden afgezet.

Met het ongedaan maken van de afsluiting, is deze zaak waarschijnlijk nog niet klaar. Talen heeft schade geleden door de maatregel en die rekening zal hij de gemeente vermoedelijk gaan presenteren.