Hij is open: Meppel heeft weer een bioscoop!

Meppel - Luxor Meppel is in gebruik genomen. Vanavond is de nieuwe bioscoop in Meppel opengegaan voor publiek. Er wordt een kleine week proefgedraaid.

In een volle zaal werd Aquaman, een 3D-film, als eerste film in de nieuwe bioscoop vertoond. De kaartverkoop verliep volgens exploitant Albert Jan Vos als een ‘gekkenhuis’. Nadat de kaartverkoop online ging werd er elke minuut een kaartje verkocht.

Tot en met woensdag 19 december kunnen de bezoekers voor een gereduceerd tarief kennismaken met Luxor Meppel.

Op de tweede etage van de Keyserstroom is 2500 m2 ingericht tot bioscoop en foyer. Er zijn vier bioscoopzalen gekomen met elk 88 comfortabele lederen bioscoopfauteuils, die voor een optimale cinemabeleving moeten zorgen.

Ondanks dat de bioscoop de eerste films draait is het nog niet helemaal af, vooral achter de schermen wordt nog hard gewerkt. ‘De bezoekers zullen er weinig van merken. In hun ogen lijkt het allemaal af.’

Officiële opening in februari

De officiële opening van de bioscoop volgt in februari 2019. Vos wil die tegelijk houden met de opening van restaurant Het Postkantoor. Aan het restaurant moet nog veel werk verricht worden.

In de tussentijd blijft de bioscoop gewoon open, ook na het proefdraaien. ‘We hebben nu nog een week om de foutjes te herstellen, zodat we vanaf de kerstvakantie fatsoenlijk kunnen draaien.’

Albert Jan Vos, die ook de directeur was van de vroegere bioscoop in Meppel, verwacht dat jaarlijks circa honderdduizend filmliefhebbers uit Meppel en regio de nieuwe bioscoop Luxor bezoeken.

Sluiting in 2015

Bijna vier jaar heeft Meppel moeten wachten op een bioscoop, maar in mei 2017 kwam het nieuws naar buiten dat Meppel weer een bioscoop krijgt, in de voormalige winkelruimte van de V&D. In 2015 sloot de voormalige bioscoop in de Swaenenborgh na een conflict tussen de bioscoop en Van Herk Groep, de eigenaar van De Swaenenborgh.

Dat conflict in 2011 toen het vastgoedbedrijf plotseling eenzijdig de huur opzegde. Toch werd er een akkoord bereikt over een voortzetting. Albert Jan Vos ging het gesprek aan en een van de voorwaarden voor een doorstart was een facelift voor De Swaenenborgh.

De bioscoop was bereid extra miljoenen te investeren in onder meer een derde zaal. De architecten maakten een ontwerp, de gemeente had een bouwvergunning afgegeven en de stoelen voor de derde zaal werden aangeschaft. Van Herk begon echter weer moeilijk te doen over het huurcontract waarover een akkoord was bereikt.

Ook inspanningen van de gemeente mochten toen niet meer baten. Op 7 januari 2015 ging de bioscoop in Meppel dicht.