Disisit sprankelt in Warme Wollen Wintershow

Havelte - Mooie kerstliederen, een ontroerend kerstverhaal, een foutekersttruiverkiezing en een knotsgek whitegospelchoir. De Warme Wollen Wintershow van Theaterkoor Disisit is totaal anders dan elk ander kerstconcert.

De vijftien zangeressen sprankelen vrijdagavond in een volle Hervormde Kerk in Havelte. Het koor staat onder leiding van Angelica Braam.

Locatie: Hervormde kerk, Havelte
Aantal bezoekers: 150
Waardering: *****

Uitersten

Koorlid Irma spreekt een openingswoordje. Net als in Welstaat, waaraan het koor in september in Frederiksoord meewerkte, mag er veel tijdens de show. 'Maak foto's en laat je telefoon gerust aanstaan, maar als hij afgaat, moet je wel met ons meezingen,' zegt ze.

Met de eerste twee liederen beweegt het koor zich meteen tussen twee uitersten. Alt Gerrie zingt solo 'Eenzame kerst', waarna ze omringd wordt door alle andere zangeressen die 'We all stand together' zingen. Gedurende de voorstelling volgen nog veel meer uitersten, waardoor de show nooit verveelt en het publiek van de ene in de andere verrassing valt.

Gabe Nawijn uit Beilen vertelt een ontroerend kerstverhaal over Tante Juul die tijdens de oorlog Joden opving in een verpleeghuis en bonnen bracht naar onderduikers. Veel bijval van het publiek krijgt Disisit als ze het prachtige lied 'Adiemus' zingt. Ze laat daarbij horen dat haar dynamiek geweldig is. Aukje de Kort begeleid het koor daarbij op saxofoon. Ook blinkt het koor uit in de vierstemmige liederen die ze zingt. Het publiek mag ook meezingen met een viertal pittige kerstliederen. Voorzanger Abeltje helpt de toeschouwers daarbij goed op weg.

Gospels

Na de pauze hebben de zangeressen van Disisit hun mooie galajurken verwisseld voor foute kersttruien en gekke brilletjes. Hun rode pumps houden de dames wel aan. Hiermee haken ze aan bij de foutekersttruienverkiezing, die ze aan het begin van de voorstelling houden. Een toeschouwer wordt daarbij geridderd in de Orde van de Foute Kersttruien 2018.

Het programma na de pauze is net zo afwisselend als dat voor de pauze. Zo laat Disisit het gevoelige 'And so it goes' volgen op het humoristische 'Flappie'. Corine leest nog een gedicht voor en Yaroslav Kolpakov verzorgt een gave pianointermezzo. Tijdens het laatste blokje is Disisit helemaal in haar element.

De koorleden verrassen het publiek als ze de kerk binnenkomen in rode gewaden en met enorme blonde pruiken. Wat volgt zijn vijf gospelnummers. De uitvoering van 'I will folow Him' brengt je weer helemaal in de sfeer van de film 'Sister Act' met Whoopy Goldberg.

Swingend

Na een gedragen begin, eindigt het koor swingend en veel volume. Het werkt aanstekelijk, de hele kerk danst en klapt mee. Als toegift zingt Disisit nogmaals 'And so it goes'. Opnieuw doet ze dat a capella. Een mooie afsluiting van de show. Het loepzuivere gezang klinkt prachtig in het kerkje met de mooie akoestiek.

Hilda Knol