Sponsorloop Stad & Esch levert recordbedrag op

Meppel - De jaarlijkse sponsorloop van de eersteklassers van Stad & Esch voor de Stichting Meppel Afrika Steun en Hulp (Smash) heeft een recordbedrag van 8864,95 euro opgeleverd.

Eind november gingen ruim 350 leerlingen in ijzige kou van start om hun door ouders, buren en familie gesponsorde rondjes te lopen. Directeur-bestuurder Peter de Visser maakte woensdag aan het begin van de middag in de theaterzaal van de school de opbrengst bekend. Tot grote vreugde van de vele leerlingen.

De trotse actiecoördinator en Smash-bestuurslid Hartger Meihuizen bedankte de leerlingen voor hun geweldige bijdragen. De leerlingen van klas VG 1A van mentor Karin Staal haalde het hoogste bedrag op: 520 euro. Emma Hoekman uit deze klas behaalde van de meisjes de hoogste individuele bijdrage met 294 euro. Elroy Ritsema van LBK1B had van de jongens met 125 euro de hoogste inbreng. De leerlingen van het Voortgezet Speciaal Onderwijs deden voor het eerst mee aan de sponsorloop en droegen bij aan het recordbedrag.

Weeshuizen

De komende jaren richt de actie van Stad & Esch en Smash zich op drie weeshuizen en bijbehorende scholen in Kenia. Meihuizen adopteerde vier jaar geleden een kind uit Kenia en kwam daar in contact met Ria Fennema. Zij runt samen met lokale mensen de drie weeshuizen. Hartger Meihuizen komt eens per jaar in Kenia om het onderwijs en de docenten te ondersteunen. Mede door de inspanningen van de leerlingen van Stad & Esch worden de weeskinderen een betere toekomst geboden.

In Kenia zijn twee miljoen kinderen wees. Tot hun achttiende wonen ze in een weeshuis, maar daarna moeten ze op eigen benen kunnen staan. Goed onderwijs is daarvoor essentieel. Daarmee krijgt een jongere toegang tot verdere opleiding en uitzicht op een baan.

Een deel van de opbrengst gaat naar een scholengemeenschap in Antananarivo in Madagaskar. Met deze school onderhoudt Stichting Smash al vele jaren contacten en ondersteunt projecten waardoor de school steeds meer in eigen onderhoud kan voorzien.