Voorzet
Door Flip Vellinga

Kassakoopje

Wanneer ik als coördinator van de sportredactie van Boom regionale uitgevers net zoveel geld over de balk zou smijten als de beleidsmakers van Ajax vrees ik dat ik mijn langste tijd bij dit familiebedrijf heb gehad.

Afgelopen zomer werd driftig met de geldbuidel gerammeld in de Arena, maar nu de competitie ruim een maand aan de gang is, vraag ik me af waarom Ajax zoveel geld heeft geïnvesteerd in Evander Sno en de Catalaan Oleguer.

Sno moet het elftal - vermoed ik - body geven, maar komt techniek en (handelings)snelheid tekort voor de top, terwijl Oleguer niet de leider is die John Heitinga in het centrum van de verdediging kan doen vergeten. Nu hij geblesseerd is blijkt Gregory van der Wiel een veel beter alternatief. Van der Wiel is een moderne centrumverdediger met flair uit de Ajax-school, die zeker aan de bal veel meer inbreng heeft dan de Catalaan, die er bovendien een omstreden verleden op nahoudt. Het Spaans openbaar ministerie eiste vorige week een celstraf van twee jaar tegen Ajacied, die in 2003 betrokken zou zijn geweest bij een ruzie met een agent. Frank Rijkaard had zijn collega Marco van Basten wel wat beter mogen informeren.

Miralem Sulejmani is een absolute topaankoop, maar bij de Argentijn Dario Cvitanich heb ik mijn twijfels, terwijl Ismail Assati - mede door een blessure - een uiterst stroeve start kent in de Arena. In de competitiewedstrijd tegen Vitesse bleven alle duur gehaalde spelers buiten de basis en was het vooral de Belg Jan Vertonghen die de ploeg bij de hand nam. Hij maakt een interessante ontwikkeling door als middenvelder en had met twee treffers een belangrijk aandeel in de 3-0 overwinning.

Maar de grootste sensatie van de afgelopen weken is de Kameroenees Eyong Enoh. De 22-jarige kuitenbijter is afkomstig van Ajax Capetown. Het afgelopen seizoen speelde de voormalig jeugdinternational -21 voor het filiaal van de Amsterdammers in Zuid-Afrika. Hij leek zijn carrière deze zomer voort te zetten in Israël, maar op het laatste moment werd hij op advies van Hans Vonk ingelijfd door Ajax. Na een invalbeurt tegen Feyenoord was hij in het bekerduel tegen FC Utrecht de beste man op het veld en ook tegen Vitesse was hij de stofzuiger op het middenveld. Hij leest de wedstrijd, is klein maar sterk, verovert veel ballen en beschikt daarnaast over een goede voortzetting.

In Amsterdam is hij zelfs al vergeleken met de Fransman Claude Makélélé. Daarvoor is het nog wat te vroeg, maar feit is dat Ajax er een fantastische speler bij heeft gekregen. Soms hangt het leven van toevalligheden aan elkaar. Van Basten had een paar maanden terug ongetwijfeld nog nooit van deze speler gehoord, maar kan nu al niet meer om hem heen.
Sno is mede door zijn komst overbodig geworden in de Arena. Als het woord kapitaalvernietiging nog niet bestond hadden ze het wel bij Ajax uitgevonden. In Amsterdam wordt de show gestolen door een kassakoopje. En zitten de miljoenenaankopen op de bank.