Groeiend aantal oliebollen voor de Voedselbank

Meppel/Ruinerwold – ‘Het is eigenlijk triest dat dit nog steeds moet, het is helaas een jubileumjaar.’ Ondernemer Nico Westenbrink uit Ruinerwold bakt met zijn familie wederom oliebollen voor de Voedselbank in Meppel, De Wolden en Staphorst. Vrijdag 28 december worden 125 pakketten naar het uitgiftepunt van de Voedselbank in Meppel gebracht, om nog diezelfde dag uitgevent te worden aan de klanten.

Voorzitter Tonie Mulder van de stichting Voedselbank Zuidwest-Drenthe  uitgiftepunt Meppel, is er erg blij mee. ‘Nico belt me ieder jaar hoeveel oliebollen er gebakken moeten worden. Hij kijkt niet op een paar oliebollen meer of minder’, vertelt Tonie met een glimlach. ‘Op vrijdag worden de pakketten uitgegeven, de vrijdag is altijd uitgiftedag. Het is geen vanzelfsprekendheid dat de mensen de oliebollen krijgen, het blijft steeds weer een verrassing.’

Tonie Mulder constateert dat het aantal mensen dat een beroep op de Voedselbank moet doen, weer wat groeit. Het aantal oliebolpakketten dat gebakken moet worden, fluctueert. ‘We hebben wel een keer een paar honderd pakketten gebakken, maar volgens mij zat Hoogeveen er toen ook nog bij. Tonie heeft zelf ook al eens meegeholpen met bakken. Toen bakte hij samen met mijn dochter Anne’, vertelt een altijd enthousiaste Nico.

Oliebollenmix

De klanten van de Voedselbank krijgen op de vrijdag tussen Kerstmis en Oud en Nieuw ook nog een pak oliebollenmix plus olie, zodat ze zelf ook aan de slag kunnen. ‘We krijgen heel veel spullen binnen. RTV Drenthe heeft net weer een succesvolle inzamelingsactie gehouden en we krijgen best veel kerstpakketten binnen. Die pakken we dan zelf uit en zetten we in de voorraadschappen’, legt Tonie uit. En na de jaarwisseling komt er ook veel spul van winkelbedrijven, dat met de feestdagen over is gebleven.

De oliebollenkramen van Oliebol4u.nl, één van de bedrijven van de familie Westenbrink, staan dit jaar in de Haveltermade en de Oosterboer in Meppel.