Wakker Nijeveen onthult WIJBINTNIJEV1

Nijeveen - Ieder jaar, vlak voor de jaarwisseling, is de Nijeveense Schalle het decor van terugkijken en afsluiten. Wakker Nijeveen blikt op een satirische wijze terug op het Nijeveense jaar en reikt de Sigaar van het Jaar uit, de trofee voor de sterkste schakel van Nijeveen.

Afgelopen zaterdag luisterde een bomvol dorpshuis eerst naar de uitreiking van de prijzen voor de mooiste kerstbomen. De Handelsvereniging Nijeveen stelde drie statafels met het credo van de vereniging beschikbaar voor de mooist opgetuigde bomen. Maar liefst 29 buurtverenigingen en straten hadden zich voor de wedstrijd opgegeven.

Politieke satire

Daarna was het de beurt aan Wakker Nijeveen. Het cabaretgezelschap, annex lokale politieke partij kijkt terug en vooruit en neemt de Nijeveense samenleving onder de loep. De droogte werd even aangehaald en dat juist in dit jaar de Handelsvereniging een evenemententerrein heeft bestraat om modderige feesten en evenementen te voorkomen. Maar Wakker Nijeveen zou Wakker Nijeveen niet zijn als de kritische satirische politieke noot niet gespeeld zou worden.

En wat dat betreft was er genoeg te protesteren in 2018. Eerst werden twee belangrijke symbolen van lokale Nijeveense helden, de straatnaamborden bij het nieuwe evenemententerrein, onverbiddelijk weg gehaald. Precies op dezelfde plek waar het gemeentebestuur van Meppel kort daarvoor nog de onthulling vierde.

Als klap op de vuurpijl werd daarna Nijeveen bedolven onder Meppeler vlaggen, terwijl het van lange oorsprong een eigen vlag heeft. Het neigt naar onderdrukking door de gemeente Meppel, volgens Wakker Nijeveen. ´Verdeel en heers´, zal er op de agenda van B&W hebben gestaan. Een overduidelijke aanslag op de trotse eigen identiteit van het Nijeveense volk. En ondertussen wel mooi een verlichte ‘I ameppel’ optuigen in de gracht. Om te laten zien dat Nijeveen zich niet laat indoctrineren werd voor het oog van de volle Schalle, onder luid ovationeel applaus, een lange rij Meppeler vlaggen verwijderd om zo de letters WIJBINTNIJEV1 tevoorschijn te toveren. De letters komen op het dak van de Schalle te staan, vol in het zicht voor het verkeer uit Meppel.

Sigaar van het Jaar

Een belangrijke jaarlijkse Nijeveense traditie is de uitreiking van de Sigaar van het Jaar. De winnaar is de persoon die het meest heeft betekent voor Nijeveen en zijn omgeving. Via Facebook stromen er jaarlijks vele nominaties binnen vanuit het dorp.

De winnaar van de Sigaar van 2018 is Wolter Oort, omdat hij al 40 jaar bestuurslid is van de IJs en Skeerlerclub Nijeveen. Iemand die zich al zo lang vrijwillig inzet voor een mooie ijsbaan en een nog mooiere professionele skeelerbaan verdient daar een dergelijke symbolische pluim voor. Om op een goede manier het glas te kunnen heffen op Wolter, de winnende kerstbomen en de grote letters, was de Giethoornse groep Dreuge Worst gekomen. De toegankelijke folk van de uitgebreide band viel in de smaak en mede door hun aandeel bleef het tot in de late uurtjes gezellig in de Schalle.