Drie incidenten op station Zwolle: vijf mensen aangehouden én vrijgelaten

Zwolle - In totaal zijn er zondagmiddag vijf mensen aangehouden op het station Zwolle. Het ging om drie incidenten die volgens de politie los staan van elkaar. Het ging om een mogelijke bommelding, een man met een bijl en twee mensen die rookten in de trein.

De eerste twee arrestaties werden verricht door een arrestatieteam. Na een melding vanuit de trein van Emmen naar Zwolle werd de trein voor het station van Zwolle stopgezet. Een medepassagier had een man op het station van Emmen een verdachte opmerking over een mogelijk explosief in de trein horen roepen en belde hierop later vanuit de trein met de politie. Het station werd hierdoor kort deels afgesloten.

De twee mannen zijn geblinddoekt uit de trein gehaald. Alle overige passagiers werden ook uit de trein gehaald. Na het incident werd de trein uitvoerig geïnspecteerd. Hierbij is niets aangetroffen.

De mannen zijn inmiddels alweer vrijgelaten. De politie onderzoekt het incident verder en is op zoek naar getuigen.

Roken in toilet

Rond half vier werd het station weer vrijgegeven, maar niet veel later werd het station opnieuw ontruimd. Er werden twee mannen aangehouden omdat ze zaten te roken in het toilet van de trein. Ook hiervoor werd het station deels ontruimd. De twee zijn inmiddels met een reprimande vrijgelaten. Het gaat hierbij om een andere trein dan de ontruimde trein.

Man met bijl

Rond vier uur werd het station voor de tweede keer vrijgegeven. En niet veel later was het weer raak. Een 32-jarige Zwollenaar met een bijl werd op het station aangehouden door de overgebleven leden van het arrestatieteam.

De politie had tijdens de eerste twee incidenten een melding over deze man gekregen vanuit het centrum van Zwolle. Een getuige zag dat de man een bijl bij zich had. Kort daarna werd hij herkend op het station en werd hij aangehouden. De man had bij de aanhouding de bijl bij zich. Deze bijl werd in beslag genomen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Voor zover bekend heeft de man niemand bedreigd met de bijl.

De politie meldt dat 'voor zover nu bekend is, het om drie incidenten gaat die niets met elkaar te maken hebben'.

De vertragingen op het spoor zijn inmiddels voorbij en de treinen rijden weer volgens dienstregeling.