Havelter militairen ‘hebben geweldig werk verricht’ op Schiermonnikoog

Havelte / Schiermonnikoog - De ruim honderd militairen van de Johannes Postkazerne in Havelte die op Schiermonnikoog hielpen met opruimen van het strand zijn weer terug op het vaste land. Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog bedankte ze en zwaaide ze op het strand uit.

‘De militairen hebben zich geweldig ingezet’, bedankte Ineke van Gent. ‘Hun samenwerking met de boeren, burgers en buitenlui verliep heel soepel. Ik ben heel blij dat we zoveel hulp van de landmacht hebben gehad. Duizendmaal dank.’

In alle vroegte gingen vrijdagmorgen de militairen van de 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte naar Schiermonnikoog om mee te helpen aan de schoonmaakactie op de Waddeneilanden. Het schip MSC Zoe verloor in de nacht van 1 op 2 januari maar liefst 270 zeecontainers. De stranden van Terschelling en Schiermonnikoog liggen sindsdien vol aangespoelde spullen uit de overboord geslagen containers.

De Landmacht heeft vooral geholpen de oostkant van het eiland op te ruimen. Dat gedeelte was voor de vrijwilligers lastiger te bereiken, maar de militairen hadden terreinwagens meegenomen, zodat ze ook op de moeilijkere plaatsen aan de slag konden.

Verlof

Majoor Sebastiaan Postema van de Landmacht is trots op de jongens. ‘Zij zijn van hun verlof opgeroepen en vrijdag vol enthousiasme aan de slag gegaan. Er is hier op Schiermonnikoog ook heel goed voor ze gezorgd.’

Dankzij de inzet van vele vrijwilligers en van de militairen is Schiermonnikoog grotendeels opgeruimd. Omdat de grove rommel op het strand inmiddels is opgeruimd, kunnen de militairen weer naar huis.

Nieuwe rommel verwacht

Schoon is het echter nog niet: het strand ligt nog bezaaid met kleine stukjes plastic. Maandag wordt een begin gemaakt met het verwijderen van die resten. Ook de komende tijd wordt opnieuw rommel verwacht. Mogelijk doet de burgemeester op een later moment nog een beroep op de militairen.

Vanwege de verwachte storm en de daarmee gepaard gaande hoge waterstanden worden er op Schiermonnikoog op maandag 7 en dinsdag 8 januari geen opruimacties op touw gezet. Omdat de situatie mogelijk gevaar met zich meebrengt, vraagt de gemeente Schiermonnikoog aan opruimers om vanaf maandag niet met de boot naar het eiland te komen. Als de situatie dat vereist, worden vanaf woensdag weer nieuwe opruimacties op touw gezet.