OM: celstraf voor heling wagen uit Oldemarkt

Zwolle / Oldemarkt - Bij een inbraak in Oldemarkt werden in 2017 autosleutels buitgemaakt. Met die sleutels werd een auto gestolen en verkocht bij een garagebedrijf in Apeldoorn. Tegen een 43-jarige vrouw uit Meppel is donderdag 4 weken cel waarvan 3 weken voorwaardelijk geëist.

Samen met een 35-jarige man uit Veenhuizen reed ze begin februari 2017 met de Hyundai Atos naar een garagebedrijf in Apeldoorn. Daar werd door haar verteld dat de wagen van haar overleden oma was. Ze kregen er 550 euro voor. In werkelijkheid was de wagen van een slachtoffer van een inbraak in Oldemarkt. Eerder die maand werd in een woning aan de Veerkampen in Oldemarkt met een gestolen voordeursleutel ingebroken.

Bij die diefstal werden niet alleen de autosleutels maar ook het kentekenbewijs gestolen. Daarom had de garage geen argwaan toen het stel de auto verkocht. De 35-jarige man wordt ook verdacht van die inbraak en inbraken en diefstallen in Steenwijk en Ruinerwold. Daarbij werden onder meer pinpassen buitgemaakt. De man verscheen donderdag niet op de strafzitting. Hij had tegelijk een andere zitting bij het gerechtshof in Leeuwarden. Om die reden is zijn zaak aangehouden.

Intimidatie

Ook de vrouw was afwezig. Ze was bang dat de man, inmiddels haar ex, zou verschijnen en ze wil het contact vermijden. ‘Ze voelt zich erg geïntimideerd door de man’, zei haar raadsvrouw. ‘Daarom durfde ze het niet aan naar de zitting te gaan.’ De verdachte heeft al de nodige ellende achter de rug, bleek uit haar persoonlijke omstandigheden. Ze heeft drie kinderen die allemaal elders wonen. Haar zoon werd geboren vanuit seksueel misbruik.

De officier van justitie wilde er best van uitgaan dat de vrouw onder invloed stond van de 35-jarige verdachte. Maar ze moet geweten hebben dat de auto gestolen was. De advocaat vroeg de rechters om haar cliënt geen celstraf op te leggen. Ze heeft enkele dagen in voorarrest gezeten. ‘Laat het daar bij’, zei de advocaat.

Vonnis op 24 januari. De strafzaak tegen de man uit Veenhuizen wordt in maart voortgezet.