Het moderne leven
Door Misja Boonzaayer

Dus… beste wens

Ik wens jullie géén gelukkig nieuwjaar. Nou ja, dat wens ik jullie wel, maar het mág niet meer. Ik denk omdat na amper een week de eerste vlekjes zichtbaar worden en dat is net als met witte gympen: dan zijn ze echt niet nieuw meer. Dan kun je er nog steeds vet blij mee zijn, maar niemand zal nog vragen of je nieuwe gympen hebt.

Sterker nog: als de eerste vlekken op je gympen zitten, mag je langzaamaan weer uit gaan kijken naar een paar nieuwe schoenen – misschien zijn zwarte gympen ook wel gaaf.

Hoe dan ook, we zijn dus lekker op stoom met 2019 en zijn we het stadium van de nieuwjaarswensen ver voorbij. Dus geen gelukkig nieuwjaar, geen ongemakkelijke situaties waarbij je niet zeker weet of je nou alleen een hand geeft of ook drie zoenen geeft (wat we ook maar eens af moeten schaffen, maar dit terzijde) en bovenal geen beste wensen.

Die ik trouwens niet snap, die beste wensen. Al sinds klein meisje (en de afstand tussen al die nieuwe jaren die we inmiddels gepasseerd zijn en het moment dat ik een klein meisje was begint inmiddels schrikbarend groot te worden) vraag ik me af wat we toch in hemelsnaam bedoelen met de beste wensen.

Want voor zover ik ben geïnformeerd, is er van de beste altijd maar één. En ja… wie krijgt die dan? Misschien geef je hem zelf wel per ongeluk weg aan iemand. Dat je dan het hele kantoor af bent gegaan om de beste wensen rond te strooien, en dat je er zelf ook een hele bos van verzameld hebt, maar dat je dus precies aan het kortste eind hebt getrokken.

Maar dat die collega van een kantoortuin verderop, die je toevallig tegenkwam bij het kopieerapparaat - waardoor je er niet onderuit kwam om haar de beste wensen toe te mompelen - dat dié dus prijs had.

Die trok die dag van alle wensen precies bij jou de beste wens eruit. Terwijl je haar eigenlijk helemaal niet mag. Met haar chagrijnige hoofd. En haar ‘oh ik was net even weg toen ik aan de beurt was om koffie te halen, sorry hoor’. En ze is ook te dun. En ze flirt altijd met de directeur.

Of hij met haar.

Hoe dan ook, die trut gaat er dus met de beste wens vandoor.

Ik vind 2019 nu al niet leuk meer.