Muziekvereniging De Bazuin houdt traditie in ere

Meppel - Ruim 150 mensen waren zaterdagavond naar de Grote Kerk in Meppel gekomen om het traditionele nieuwjaarsconcert van de Christelijke Muziekvereniging De Bazuin bij te wonen.

Locatie: Grote Kerk, Meppel
Aantal bezoekers: 150
Waardering: ***

De 101-jarige vereniging had de geboorte van hun nieuwe spruit, de slagwerkgroep DrumPower, aangekondigd en ruimte gemaakt om zich aan het publiek te tonen. De groep bestaat uit 7 jeugdige slagwerkers die onder leiding van Petra Dijkstra met trots hun ritmerepertoire lieten horen. Met aanstekelijk enthousiasme werden meegereisde vader, moeders en broertjes en zusjes verrast door de speelse manier waarop de charmante drumarrangementen werden gespeeld. De drummers wisselden voortdurend van instrument en dat geeft een hoopvolle veelzijdigheid aan voor de toekomst. Een vrolijke opmaat voor het meer serieuze werk van het fanfareorkest.

Dynamiek

Het orkest speelde onder leiding van de nieuwe dirigent Jan Hibma en begon met een indrukwekkende uitvoering van Lady Stewardt’s Air. De prachtige binnenkomer liet meteen horen hoe het orkest in staat is om te spelen met dynamiek en de luisteraar mee te voeren op de muzikale golven. De uitstekende akoestiek van de kerk hielp daar ook aan mee. Tot de koffiepauze werden daarna nog vier stukken gespeeld waaronder een arrangement van het huidige Bløf top 40 nummer Zoutelande en een Marco Borsato medley. De twee laatstgenoemden vielen onder de categorie ‘voor elk wat wils’ en ‘om het repertoire breed toegankelijk te maken’.

Mijn inziens is het een misvatting dat het toevoegen van een overduidelijk poprepertoire een breder publiek naar het concert zou trekken. De enigszins zouteloze uitvoeringen gaven aan dat de liedjes overduidelijk voor een popbandje zijn geschreven en het voelt allemaal wat geforceerd. Een toevoeging van de jonge percussionisten van DrumPower aan het volwassen orkest zou een veel betere basis zijn om de kloof naar nieuwe generaties te slechten. De muzikanten va het fanfareorkest voelen zich duidelijk vertrouwder met arrangementen van stukken als Graciana, een bewerking van het orkestrale Les Miserables en gewoon de lekker vertrouwde Radetski Mars van Strauss, allemaal stukken op de agenda van na de koffie. De enige soliste bij het nieuwjaarsconcert was sopraansaxofoniste Elly Direks uit eigen gelederen. Zij oogstte veel terechte bijval met haar aandeel in Viktor’s Tale.

De Bazuin werd door Vrienden van de Bazuin voorzitter Jan Zondag nog aangenaam verrast met een cheque van 2500 euro. Een mooie geste om het orkest in goede conditie te houden. En een mooi middel om DrumPower verder te ontwikkelen en op korte termijn te integreren in het grote werk. Met het spelen van Happy Newyear in de toegift sloot De Bazuin de waardige nieuwjaarsbijeenkomst op toepasselijke wijze af.

Bert Middelbos