Vroeg-romantische muziek vult de Reestkerk

Balkbrug - Zuiver en warm klinkt de stem van Hilde van Ruymbeke door de Reestkerk. De sopraanstem vult onder begeleiding van Elly van Munster op de romantische gitaar de monumentale klank. Het zingen lijkt bijna vanzelf te gaan.

‘De akoestiek van deze kerk zorgt ervoor dat het zingen heel gemakkelijk gaat’, zegt Van Ruymbeke, voordat ze weer het podium opgaat voor het tweede deel van het concert ‘Auf dem Wasser zu singen’ dat het Duo Rosemont zondag gaf.

Elly van Munster speelt op een exacte kopie van een vroeg 19e eeuwse gitaar. Wie tijdens het instrumentale werk van Vincenz Schuster ‘Uber das Böhemische Volkslied’ de ogen sluit verwondert zich erover dat er slechts een instrument in de grote kerk klinkt. Maar dat kan ook gezegd worden over de prachtige stem van Hilde van Ruymbeke. Dan weer klinkt haar stem zacht, dan weer wordt het volume opgeschroefd maar nooit klinkt het onzuiver of scherp. De warmte van haar stem doet de bezoekers van het concert goed. Het is muisstil.

Gitaar in de Reestkerk

‘Het is lang geleden dat we een gitaar tijdens een van onze concerten hadden’, zegt Theo Bouman, voorzitter van de Stichting Kamermuziek Oud Avereest. Vreemd eigenlijk, want een gitaar was vroeger net zo gewild als begeleidingsinstrument als de piano.

Het Duo Rosemont laat horen dat dit terecht is. Zij brengen werken van componisten, zoals Schubert, Schuster, Giuliani en Mertz, die allemaal een periode van hun leven in Wenen gewoond en gewerkt hebben. ‘Alle liederen gaan over de liefde, de Romantiek.’ Bij de eerste werken van Giuliani vertaalt Van Ruymbeke de tekst: ‘Wanneer zal de dag komen dat ik jou vergeten ben?’. Het lijkt een opmaat voor de bezoekers van het concert. Zij zullen zich dit ingetogen concert ook nog lange tijd herinneren.