Jan Beuving is gegroeid naar topklasse

Meppel - De wiskundige cabaretier is dankzij zijn intuïtie een gelukkige vader geworden. Statistische berekeningen over de embryonale risico’s schudt hij achteloos uit zijn mouw, zoals alleen Jan Beuving in cabaretland dat kan.

Locatie: Ogterop, Meppel
Aantal bezoekers: 480 (uitverkocht)
Waardering: *****

Na een warme golfstroom aan fraaie liedjes met prachtige beeldende teksten en soms nonchalante nonsens belandt hij bij het ernstige gedeelte van zijn programma Rotatie.

Jan Beuving ontpopt zich als de beste liedjesmaker en tekstdichter van zijn generatie mede door zijn pianist en componist Tom Dicke. Beuving gooit na een uur zijn hart open. Het persoonlijke wordt plotseling cabaret. Hij vertelt over zijn bezoeken aan het Wilhelminakinderziekenhuis. Zijn dochtertje is geboren met een schisis, een hazelipje en een gespleten gehemelte. Ook daarover weet hij grappen te maken die wonderlijk genoeg het serieuze karakter van zijn conference juist onderstrepen.

Jan Beuving is de koploper geworden van een nieuwe lichting cabaretiers. Hij is een taalvirtuoos. Zijn verbale lenigheid vereist van zijn publiek ononderbroken oplettendheid. Geen woordspeling wil je je laten ontgaan. Hij lanceert een serie ziekten in een tempo waarvan zelfs Jochem Myjer buiten adem zou raken.

Beuving is snel, gevat en met zijn intelligente wiskundige filosofieën haarscherp en soms onnavolgbaar. Het knappe van Jan Beuving is dat hij verschillende cirkels in zijn programma weet in te bouwen. Rotatie is een zoektocht naar de grenzen van de ratio en de intuïtie, naar de grenzen van wetenschap en natuur, naar, letterlijk, de randverschijnselen van het leven. Op een afgewogen manier wisselt Jan Beuving de mooiste liedjes in originele rijmschema’s af met bijzondere verhalen. De kunstenaar M.C. Esscher ondersteunt hem in zijn zoektocht naar de randen van de ratio. Als apotheose verschijnt aan het eind de ets Prentententoonstelling op het achterdoek. Jan Beuving heeft in Rotatie zijn analyserende fantasie daarop losgelaten.

Met subtiele aanwijzingen rijgt hij verhalen en liedjes aan elkaar. De vernoeming van een faculteitsgebouw naar Prof. Springer gaat niet door, omdat dit een te grote aantrekkingskracht zou uitoefenen op suïcidale mensen. Een kwartiertje later grijpt Jan Beuving terug naar een waargebeurd verhaal uit zijn vriendenkring. Hij staat op hetzelfde type stoel waarop Prof. Springer heeft gezeten en zingt een indrukwekkend lied : Aan de rand van het ravijn. Pure poëzie. Jan Beuving bijna in trance acterend met de fascinerende muzikale begeleiding van pianist Tom Dicke.

Verhalenverteller

Het is niet voor niets dat er een vergelijking is gemaakt met Drs. P. en Kees Torn. Grote namen in cabaretland met hun fantasierijke teksten. Jan Beuving steekt hen naar de kroon. Jan is ook een geboren verhalenverteller. Bijna nonchalant , type verstrooid bèta-mannetje in spijkerbroek en een geblokt overhemd. Hij vertelt een verhaal - ook nu waargebeurd - over boer Gerrit die zijn pasgeboren kleinkind in de ogen kijkt en overeenkomsten ziet met een doodziek kalf kort na de geboorte. Uiteindelijk alarmeert de boer zijn dochter. Het kind heeft een afwijking aan de aorta, wordt onmiddellijk geopereerd en overleeft. In de grote zaal is het hoesten verstomd. Jan Beuving vertelt een complete streekroman in één lied.

Hij grijpt op humoristische wijze terug op zijn deelname aan De Slimste Mens waarin hij er na één ronde al uit ligt. Hij maakte de onvergetelijke fout Sarajevo als hoofdstad van Bosnië op te voeren en Herzegovina te vergeten. Dat hebben de bezoekers geweten. Zodra Bosnië langs komt, terwijl Beuving zijn royale kennis over Sarajevo doceert, moeten zij de landsnaam massaal aanvullen. Het is klassiek cabaret op zijn best.

Voor zijn vorige soloprogramma Raaklijn kreeg hij de Neerlands Hoop 2017, de prijs voor de cabaretier met het meeste toekomstperspectief. Hoe moeilijk is het om het daaropvolgende programma te verbeteren?

Jan Beuving toont aan dat hij sinds zijn afstuderen aan de Koningstheateracademie in Den Bosch in 2010 enorm is gegroeid. Hij gaat met Rotatie op voor een nominatie voor de Poelifinario, de prijs voor meest indrukwekkende cabaretprogramma, zowel voor kleinkunst als engagement. Zo breed heeft Jan Beuving zich inmiddels ontwikkeld.

Ton Henzen