Het moderne leven
Door Misja Boonzaayer

Dus… vertegenwoordiging van waarde

Ik had als kind veel vragen. Vragen waar ik ’s avonds in mijn bed úren over na kon denken. Bijvoorbeeld waarom er grenzen zijn. En waarom de aarde niet gewoon vrij toegankelijk is voor iedereen.

Of waarom we zoveel waarde hechten aan geld, als het eigenlijk niets meer is dan papier. Dat het alleen maar een vertegenwoordiging van waarde is, maar van zichzelf eigenlijk waardeloos. En waarom kost dan iets wat het kost? Enfin, dat soort vragen. Van die vragen die mijn leraar economie nog heeft geprobeerd uit te leggen, maar vermoedelijk was ik op dat moment weer met andere vragen bezig. Zoals: zal ik die spijkerbroek kopen of doorsparen voor die laarzen? Dat waren namelijk ook nogal triviale vragen.

Dan sprintte ik in de grote pauze naar het winkelcentrum om in de echte winkel beide items nog één keer te passen. En geleid – of verleid – door de echte winkelmedewerker besloot ik dan waar ik mijn vertegenwoordiging van waarde (oftewel kleedgeld) aan zou besteden.

Mijn dochter doet dat tegenwoordig heel anders. Die laat zich inspireren op Pinterest en shopt via de www. Hartstikke makkelijk. Ok, je moet drie dagen wachten voor je het IRL aan kan trekken, maar goed, voor ik een moment heb waarop ik alleen en in alle rust een spijkerbroek in een winkel kan passen ben ik vaak een week verder. En als ze het niet past, dan kan het hartstikke makkelijk weer teruggestuurd worden. Tenminste, afhankelijk van de www waar je het gekocht hebt. Want bij de een moet je je retour digitaal aanmelden, bij de ander een etiket downloaden en bij een derde zat er érgens bij de levering een formulier, maar het kan zomaar zijn dat die bij het openscheuren van het pakket vernietigd is. Of de hond heeft hem opgegeten want die eet alles op. Hoe dan ook, in principe kun je het makkelijk terugsturen.

Maar dan moet je dus wel weer naar een speciaal punt rijden om het pakket af te leveren. En in de kleine lettertjes blijkt ineens te staan dat de verzendkosten dan voor jou zijn. En meestal krijg je ook best wel snel je geld weer terug – want je moet wel eerst betalen voor je je product ook maar met één vinger voor de eerste keer kan aanraken. Maar afgezien daarvan is het allemaal hartstikke makkelijk, dat online kopen.

Ik zal wel ouderwets zijn, maar ik besteed mijn vertegenwoordiging van waarde het liefst in een echte winkel.