In memoriam: Klaas Benak (70)

Ruinen - Een van de meest sportieve inwoners van Ruinen is op zaterdag 19 januari herdacht in de Mariakerk van zijn dorp. Liefst 350 familieleden, vrienden en bekenden zorgden zo voor een warm afscheid van de man die vier dagen eerder op 70-jarige leeftijd overleed.

Klaas reed onder meer drie keer de Elfstedentocht uit, was fervent tennisser en hardloper en vereerde de TT in Assen jaarlijks met een bezoek. Kanker werd hem uiteindelijk fataal.

Het was in oktober 2008 dat Klaas Benak als lid van het Boom Running Team de Reest halve marathon liep. Maanden had hij er in groepsverband voor getraind en op die opvallend warme zaterdag wist Klaas de 21,1 kilometer net niet binnen de twee uur te lopen. In een, zeker gezien de zware omstandigheden, knappe 2.01.08 uur kwam hij over de finish, direct daarna stortte hij in elkaar op de atletiekbaan. Te weinig gedronken, zo luidde de eerste diagnose, maar later bleek dat onjuist.

In het ziekenhuis werd na onderzoek een zwarte vlek bij zijn hart gevonden, het bleek een tumor te zijn. Het was het begin van een lange periode vol medische ellende. Klaas en Trijnie probeerden in de jaren daarna met hun familie zoveel mogelijk van het leven te genieten, ondanks de schaduw van die nare ziekte die steeds boven Klaas hing.

Warm gezin

Klaas werd op 6 mei 1948 geboren in Ruinerwold als enigst kind in het gezin Benak. Hij was 15 jaar toen hij Trijnie Boomsma leerde kennen. Het gezin van kapper Piebe Boomsma was een warm gezin, waar vrolijkheid en gastvrijheid de boventoon voerde. In feite leerde hij hier hoe het was om open te staan voor anderen, wat vriendschap betekende en hoe mooi het leven kon zijn als je alles een beetje van de zonnige kant kon zien.

Klaas haalde zijn ULO-diploma, werkte een jaar bij Huisman en de Vries als jongste bediende en stapte over naar de Amrobank, waar hij uiteindelijk 38 jaar zou werken. Veel ondernemers uit Meppel en omstreken hebben Klaas leren kennen als een waardevolle en betrouwbare en integere assurantieadviseur en procuratiehouder.

Klaas trouwde op 3 november 1972 met zijn grote liefde Trijnie en ze kregen twee kinderen: Sep (1976) en Mareille (1978). Het was een warm gezin waar de sportiviteit werd gedeeld met de kinderen: samen schaatsen, skeeleren, skiën en samen hardlopen. Klaas zong jaren bij mannenkoor De Geuzingers. Daarnaast speelde Klaas op privéfeestjes op het draaiorgeltje van zijn schoonvader Piebe Boomsma, die daarmee in de wijde regio bekendheid verworven had.

Elfstedentocht

Klaas Benak reed drie Elfstedentochten uit, de drie kruisjes op zijn kist bij de afscheidsdienst herinnerden daar nog aan. De eerste was in februari 1985, toen hij met zijn kameraad Jan Boomsma ijlings de skipiste van Winterberg verliet, toen bekend dat werd drie dagen later De Tocht gehouden zou worden.

Klaas reed deze samen met Boomsma, Benny Smit en Willem Haasjes uit, al was dat even onzeker. Klaas moest behandeld worden aan een kwetsuur en in die verzorgingspost in Bartlehiem wilden de EHBO’ers vervoer voor Klaas naar Leeuwarden regelen. Einde tocht dus. Via de achterdeur slopen de vrienden weg om uiteindelijk al schaatsend de finish op de Bonkevaart te halen.

Klaas nam zich voor een volgende keer meer te gaan trainen. Hij hield woord, want een jaar later reed hij de Tocht zonder problemen uit. Elf jaar later had Klaas weer te weinig getraind. In Bolsward zag hij het niet meer zitten, sprak de voicemail in van de telefoon van Trijnie en vermoedde dat die hem wel zou oppikken in Witmarsum.

Maar Trijnie had de voicemail nooit beluisterd en stond dus de eerste uren nergens klaar. Klaas reed dus toch maar door, pas in Dokkum zag hij Trijnie staan. Hier besloot hij verder te schaatsen. Typerend voor de doorzetter die Klaas Benak was dat hij ook deze derde keer de eindstreep haalde.

Ups en downs

De ‘vondst’ na de halve marathon in Meppel bepaalde de rest van zijn leven. Als gevolg van de operatie in 2008, werd een stemband beschadigd en het middenrif geraakt. Het betekende dat Klaas niet meer kon zingen en sporten, hij raakte er depressief van. Er volgden jaren met ups en downs, tot in de tweede helft van 2016 de tumoren weer actief werden. Er volgden bestralingen en chemopillen. Vanaf dat jaar nam de gezondheid geleidelijk af en Klaas bleef vooral thuis.

Hij besloot na de zomer van 2018 te stoppen met de medicatie. De laatste scan, in december, toonde aan dat de tumoren weer verder waren uitgezaaid. In nauw overleg met Trijnie en de kinderen besloot Klaas dat hij niet opnieuw wilde worden behandeld. Door de longkanker, alle behandelingen en medicatie had Klaas ernstige verminderde hartwerking. Op 15 januari overleed hij als gevolg daarvan thuis.

Klaas was een aimabele, trouwe man, had veel vrienden en nog veel jeugdvrienden. De herinneringsbijeenkomst was daar een bewijs van. Veel mensen zijn hem altijd trouw gebleven. Na afloop werd iedereen uitgenodigd in zaal Hees waar, ook geheel in de stijl van Klaas, Koek en Zopie werd geserveerd.