Voorzet
Door Flip Vellinga

Chemie

Het was alweer een tijdje geleden dat we elkaar hadden gesproken, maar in de voetbalwereld kom je elkaar altijd weer tegen. Dus namen we afgelopen zaterdag de tijd om bij te praten, waarbij het uiteraard over voetbal ging, maar ook over muziek, kunstknieën en vakanties.

Hij is bezig aan een afscheidstournee langs de amateurvelden. Na dit seizoen gaat het boek voorlopig dicht. Jan van Raalte, de trainer die zo succesvol was bij voetbalvereniging Staphorst, geeft straks de voorkeur aan zijn maatschappelijke carrière en privéleven. Hij is nu vijftig, het is mooi geweest. Tot nog toe heeft alles in het teken gestaan van voetbal. Het wordt tijd voor andere dingen.

Het is, zo vertelde hij afgelopen zaterdag, een weloverwogen beslissing geweest. Hij gaat nog steeds met veel plezier naar de trainingen en wedstrijden van zijn huidige club SC Genemuiden, maar kijkt er ook naar uit om straks een andere invulling van zijn vrijetijd te kunnen kiezen.

Perfecte combinatie

Mooier dan bij Staphorst wordt het toch niet meer. Dat was zo’n beetje de strekking van het gesprek en ik begreep wat hij bedoelde. Jan van Raalte en Staphorst, het was de perfecte combinatie. Vaak gaat het over chemie in het voetbal. Wanneer de KNVB dit hoofdstuk in de theorieboeken wil opnemen voor beginnende trainers, kan zonder problemen worden gerefereerd aan de periode dat Van Raalte werkzaam was op sportpark Het Noorderslag.

Vanaf dag één klikte het tussen de coach en de spelers. Ook bestuur, sponsors en achterban liepen weg met de trainer. Er was een unieke wisselwerking, waarin de partijen het niet altijd eens waren met elkaar, maar dan op basis van wederzijds respect het gesprek aangingen.

In een sfeer van ambitie en saamhorigheid ontstonden er mooie dingen in Staphorst. De club pakte prijzen en schreef historie door in 2016 na een knotsgekke finale tegen Noordwijk de landelijke beker te winnen. In Staphorst wordt nog vaak teruggedacht aan de periode dat Van Raalte het voor het zeggen had bij de club.

Opmerkelijk

Waarschijnlijk is zijn naam ook gevallen bij de trouwe volgers van de club, nadat zaterdag bekend werd dat het contract van de huidige hoofdtrainer Dennis van Toor niet wordt verlengd. Dat mag rustig opmerkelijk worden genoemd, omdat de hoofdmacht rond de winterstop nog nooit zo hoog op de ranglijst van de zaterdaghoofdklasse heeft gestaan. Bestuur en coach geven als reden aan dat de juiste chemie ontbreekt.

Onwillekeurig moest ik terugdenken aan het gesprek dat ik ’s ochtends met Jan van Raalte had gevoerd.

Chemie. Daar was het woord weer. De mentale verbondenheid tussen personen. Onmisbaar voor het welslagen van een samenwerking en, zo blijkt in Staphorst, belangrijker dan de positie op de ranglijst. Succes alleen is niet doorslaggevend. Het gaat om het gevoel.