Europese Commissie leent 150 miljoen aan Isala voor nieuwbouw in Meppel

Meppel / Brussel - Isala heeft een lening van 150 miljoen euro gekregen van de Europese Investeringsbank (EIB). De financiering gaat gebruik worden voor de nieuwbouw in Meppel en het toekomstbestendig maken van huidige gebouwen.

‘Met deze financiering kunnen we niet allen de gezondheidszorg in onze regio voor de komende jaren waarborgen, maar ook onze ontwikkeling doorzetten’, reageert Rob Dillmann, voorzitter Raad van Bestuur van Isala. ‘In een tijd waarin mensen langer leven en dus meer behoefte hebben aan gezondheidszorg is dit des te belangrijker.’

Volgens de Europese Commissie (EC) leidt de modernisering leidt tot een verbetering van de veiligheidsvoorwaarden voor werknemers en tot een efficiëntere inrichting van de voorzieningen. ‘Dankzij het gebruik van moderne materialen al het nieuwe gebouw in Meppel een zeer hoog energie-efficiëntieprofiel hebben’, aldus de EC.

Daarnaast wordt de lening gebruikt voor het ontwikkelen van een nieuw elektronisch patiëntendossier en het opwaarderen van het managementinformatiesysteem.

Europese investeringen

Vicepresident van de EIB, Ambroise Fayolle, zegt dat de zorgsector nooit stil staat. ‘Daarom moeten ziekenhuizen blijven investeren om up-to-date te blijven. De goede gezondheidszorg is een van de redenen waarom Nederland zo’n hoge levensverwachting heeft. De EIB, wiens missie het is om door investering levens te verbeteren, is erg blij om dit project te kunnen ondersteunen.’

De lening van de EIB valt onder het investeringsplan voor Europa, ook bekend als het Juncker Plan. Dat richt zich op het versterken van Europese investeringen, om zo groei en banen te creëren.

Isala is één van de eerste top klinische ziekenhuizen in Nederland dat in aanmerking komt voor een lening van de EIB. 'En verreweg met het grootste bedrag', zegt Roel Venema, lid Raad van Bestuur.

Lening

Op de vraag of 150 miljoen euro extra lenen wel verantwoord is in deze tijd, zijn Venema en Dillmann duidelijk. 'Absoluut. Aan deze lening ligt een uitgebreide businesscase ten grondslag. Het is een verantwoorde investering. Voordeel van een lening bij de EIB is dat de voorwaarden bijzonder gunstig zijn, zoals een langere looptijd, veel flexibiliteit en een relatief lage rente.'