Het moderne leven
Door Misja Boonzaayer

Dus… valt wel mee

Soms moet ik mezelf even tot de orde roepen. Me weer even met beide benen op de grond zetten. Of beter: met beide benen op de maan. Want vanaf de maan is alles relatief. Valt alles mee. Is alles klein.

Terwijl dat op mini micro micro huiskamer-niveau wel eens heel anders is. Dan heb ik issues. En ook niet een paar of zo, maar veel. En mijn vele issues zijn ook niet zomaar vele issues, maar gigantische issues.

Meestal zijn mijn vele gigantische issues in een aantal categorieën te verdelen. Op de eerste plaats is er de categorie ‘ik moet nog heel veel doen’. Daar vallen héél veel issues onder. Van huishoudelijk tot werk tot opvoedkundig tot sociaal. Zeg maar de categorie ‘ik heb een heel brede muzieksmaak’. De issues-nos.

Dan zijn er de issues ‘iedereen zeurt aan mijn hoofd’. Dat zijn de triviale vragen in het leven. Wat eten we? Waarom eten we dat? Kunnen we niet wat anders eten? Is die ene broek al gewassen? Waarom niet? Enfin…

En ik heb instant-stress issues. Hond loopt weg. Hond eet pantoffel op. Hond loopt weg met pantoffel in bek. Buurvrouw vraagt (enigszins dwingend) voor de zoveelste keer of hond niet binnen kan blijven. Hond springt tegen buurvrouw op. De dorpsgroepsapp ontploft van wie die hond is die steeds op de weg staat.

Nou, en dat loopt in een soort dynamische, organische carrousel door elkaar.

Dat zijn in het heetst van de strijd natuurlijk uitermate prangende issues. Maar zittend op de maan (de buurtgroepsapp negerend, de vaatwasser zijn rust gunnend en de hond zijn vrijheid), dan weet ik dat er entiteiten zijn die het veel zwaarder hebben dan ik.

Je zal bijvoorbeeld maar weggeblazen zijn naar een afgelegen eiland in de Stille Oceaan. Waar je de enige in je soort bent. Waar je moet leven in een waterpoeltje langs de weg. Vernoemd naar de parlementsvoorzitter. Want dat overkwam eend Trevor.

Ok, hij werd gepamperd door de bewoners en kon elke dag uit eten. Als zijn zwempoeltje een beetje droog kwam te staan, kwam de plaatselijke brandweer het aanvullen. Hij was de held van het eiland.

En toen kwam er een hond en die beet hem dood. Maar gelukkig niet mijn hond.

En dan weet ik: mijn issues vallen echt reuze mee.