Helene Derckx is winnares Kunst in de Etalage

Meppel - Helene Derckx is winnares van Kunst in de Etalage 2018-2019. Het werk van de kunstenares uit Steenwijk sierde de maand januari de etalage van Jan Bralten Sport in Stijl. Het is de 11e keer dat de kunstmanifestatie Kunst in de Etalage in het centrum van Meppel heeft plaatsgevonden.

Werken die de vakjury zeer positief waren opgevallen dit jaar waren afkomstig van Nies Nijland, Ingrid Otte, Zwanny de Boer, Cor Koppenol, Marja Logtmeijer, Yvonne van Urk, Peter Stechway, Marijke Traast, Jenny Nes, Hilda Lucie Nimberg, Mariet Rankenberg, Wiedy Jakobs-Hak, Marcelle van der Leeuw, An de Jong Wina Morrison, David de Graaf, Manja Cornelissen en Rob Spitzers. En volgens de vakjury is kunst soms met een grote K opvallend klein.

‘Maar kunst met een grote K zet je aan het denken’, zo sprak wethouder en juryvoorzitter Henk ten Hulscher tijdens de prijsuitreiking. ‘Het laat je vragen stellen. Het verheft je op zo’n manier, dat je niet meer terug kan naar wie je was. Omdat die zelfde wereld van daarnet nu toch iets anders waargenomen wordt. Zo ook het werk van de winnaar van deze editie Kunst in de Etalage 2018/19. Ergste is ook nog dat het niet het werk is dat in de lijst, maar wel in de etalage staat. Je loopt er zo aan voorbij. Maar je denkt er de rest van de dag over na. Om het uit je hoofd te krijgen, begin je maar te schrijven. Want het wordt steeds meer.’ Ten Hulscher feliciteerde Helene Derckx daarna met de winst.

Publieksprijs

De publieksjury had dit jaar een ander oordeel. Die beloonde Therese Brals met de eerste prijs. De Meppelse exposeerde in de etalage van Guus Brillen. Dit jaar voor het eerst niet met een reeks portretten, maar met prachtig schilderij met bloemen. De route en prijsvraag die verbonden waren aan Kunst in de Etalage werd door Albert Wuite gewonnen. Mariska Buitenhuis uit Nijeveen werd winnaar van de slagzinwedstrijd.

Organisator Arjan Jonkers benadrukte tijdens de eindmanifestatie nogmaals het belang van Kunst in de Etalage. ‘Het biedt kunstenaars, van amateurs tot professionals, een prachtig, laagdrempelig podium om hun prachtige werken aan het grote publiek te tonen. Met de etalages in de Meppeler binnenstad als één grote expositieruimte.’

De twaalfde editie van Kunst in de Etalage start zaterdag 28 december 2019 en duurt tot en met 1 februari 2020. Kunstenaars en winkeliers die willen deelnemen, kunnen zich nu al aanmelden via info@grenzeloosmedia.nl.