Kinderen kijken film met een boodschap

De Wolden - Ruim 1000 leerlingen van vijftien scholen uit de gemeenten De Wolden en Hoogeveen hebben dinsdag in de bioscoop in Hoogeveen gratis een film bekeken. Dit gebeurde tijdens het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen.

Ieder jaar organiseert Soroptimistclub De Reestlanden het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen (SFFK) om aandacht te vragen voor de rechten van het kind. Ditmaal alweer voor de negende keer.

De getoonde films hebben een relatie met kinderrechten: een onderwerp dat altijd actueel is. Zelfs in Nederland worden kinderen verwaarloosd, mishandeld of gepest op school. De films die de Soroptimisten deze keer hadden geselecteerd waren voor groep 5/6 ‘Koemba’ en voor groep 7/8 ‘Sing Song’.

De film Koemba is een van oorsprong Zuid-Afrikaanse animatiefilm. De jonge Zebra Koemba voelt zich buitengesloten en gepest omdat hij flink wat strepen mist en daarom ‘anders’ is dan anderen. Verdrietig maar ook vastbesloten verlaat hij zijn kudde, op zoek naar zijn plaats in de wereld.

In de Nederlandse film 'Sing Song' krijgt Jasmine (16) de kans om aan een zangwedstrijd mee te doen in Suriname. Zij grijpt de kans aan om meer te weten over haar moeder, die ze niet meer heeft gezien sinds ze als klein meisje met haar vader naar Nederland vertrok. De swingende muzikale film draait om het ontdekken van je afkomst.

De kinderen kwamen erg enthousiast uit de zaal. Veel kinderen vonden de film 'Koemba' erg spannend. In de zaal zaten de kinderen dan ook in opperste concentratie naar het filmdoek te kijken. Ook de film 'Sing Song' werd erg goed ontvangen. De kinderen kwamen dansend en swingend de foyer weer binnen.

85.000 euro voor School for Justice

Ook op andere manieren zetten De Nederlandse Soroptimistclubs zich in voor de rechten van het kind. Afgelopen jaar en ook dit jaar hebben de soroptimistclubs samengewerkt met Free a Girl. Hun School for Justice is een programma waar minderjarige slachtoffer van commerciële seksuele uitbuiting worden opgeleid tot advocaat, journalist, juridisch maatschappelijk werker of politieagent om het systeem van binnenuit te veranderen en zo straffeloosheid rondom kinderprostitutie te bestrijden.

Het doel is dat De Nederlandse Soroptimistclubs jaarlijks 85.000 euro bijdragen aan het opleidingsprogramma van School for Justice.