Voorzet
Door Flip Vellinga

Open brief aan Ireen Wüst

Open brief aan een groot kampioen.

Beste Ireen,

 

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: wat er ook voor sportprestaties nog geleverd worden in 2019, jij bent voor mij nu al de Sportvrouw van het Jaar. Wat heb ik afgelopen zondag ongelofelijk van je genoten. Sport is emotie, ik weet het, maar de wijze waarop jij je tijdens het WK Afstanden in Inzell hebt gemanifesteerd gaat veel verder. Hoe je onvoorwaardelijke liefde kunt omzetten in snelheid: het was een regelrecht kippenvelmoment.

Ja, ik heb een paar keer moeten slikken toen het Wilhelmus voor je werd gespeeld. Je noemde het je mooiste overwinning in je carrière. Dat begreep ik. Na het verdriet over het overlijden van je vriendin Paulien van Deutekom was schaatsen even helemaal niet interessant meer de afgelopen weken, maar dit was jouw eerbetoon aan haar. Het kwam uit je tenen. De pijn over haar dood zit diep, je mist haar nog elke dag en het is niet gemakkelijk om je dan te focussen. Toch is het je gelukt. Dat zegt veel over je karakter en je persoonlijkheid. Je bent een winnaar, een sterke vrouw, die na tegenslagen altijd weer terugvecht.

Mooi was het ook om te zien hoe je werd gesteund door de meiden van het Team Nuyt, onder wie onze ‘eigen’ Els Murris uit Wanneperveen. Vriendschap hoeft dus helemaal geen illusie te zijn. Jullie hebben samen lief en leed gedeeld. Samen gelachen en samen gehuild. Samen geskied. En nu is alles anders. Paulien leeft niet meer. Jullie moeten verder zonder een mooie, jonge vrouw die nog zoveel plannen had, maar werd getroffen door het noodlot.

En nu willen jullie geld inzamelen voor onderzoek naar longkanker en gaan jullie schaatskleding veilen om geld in te zamelen voor onderzoek. Een prachtig gebaar. ‘De liefste en leukste meiden zijn in Inzell’, schreef je op je Instragram. Daarbij deed je een beroep om Team Nuyt te volgen op Facebook of Instagram.

Je ‘buuffie’ blijft voor altijd in jullie herinnering. Die 1500 meter van Inzell zal elke schaatsliefhebber tot in lengte van jaren bijblijven. Je reed in trance, elke klap was raak. Je reed niet voor jezelf, nee, je reed voor Paulien. En dan die ontlading nadat je goud had veroverd, het gebaar naar boven. Alsof het zo had moeten zijn. Voor mij nu al hét sportmoment van 2019.

Beste Ireen, je hebt op zondag 10 februari 2019 geschiedenis geschreven. Je winnende tijd ben ik over een tijdje ongetwijfeld vergeten, maar je hebt als mens een onuitwisbare indruk achterlaten. Je bent een fantastische sportvrouw.

In onze regio wonen veel (oud-)schaatscoryfeeën. Ik denk niet dat ze veel op Instagram en Facebook kijken, maar ik weet zeker dat toppers als Gretha Smit, Jan Roelof Kruithof, Jan Bols en Piet Kleine iets willen inbrengen voor de veiling. Misschien heeft Evert van Benthem in Canada ook nog wel iets bruikbaars in de kast liggen. Ik wil ze met alle plezier even bellen.

Intussen blijf ik jullie volgen op social media. Wees ervan overtuigd dat je afgelopen weekend de harten van duizenden Nederlanders hebt veroverd. Ik ben in ieder geval fan voor het leven geworden. Het ga je goed.

Met vriendelijk groet,

Flip Vellinga