De Streek-Noord in Rouveen doet niet aan echtscheiding

Rouveen - Van alle Nederlandse buurten ligt het percentage gescheiden inwoners het laagst in de buurt Rouveen Streek-Noord. Geen enkele inwoner is hier namelijk gescheiden. Deze conclusie trekt Gecertificeerde Mediators, dat onderzoek deed naar het percentage gescheiden inwoners in Nederlandse buurten.

De landelijke organisatie voor mediation baseerde deze conclusie op landelijke CBS data van buurten met 500 of meer inwoners. Rouveen Streek-Noord is volgens het CBS de buurt van diverse postcodes van de Oude Rijksweg, Dekkersland, Geezenland, Scholenweg, Kleine Conrad, Conradsweg, Conradkade, Bisschopsweg en Schoolwijksweg.  

Staphorst is op het gebied van echtscheiding de vreemde eend in de bijt. In een gemiddelde buurt in Nederland ligt het percentage gescheiden inwoners op 9,2%. Met uitzondering van vier studentenbuurten, is Rouveen Streek-Noord in Staphorst de enige buurt in Nederland zonder gescheiden inwoners.

‘Mogelijk houdt dit verband met de christelijke geloofsovertuiging, getuige het stemgedrag in deze buurt’, aldus de onderzoekers. ‘In de twee buurten van Staphorst met een significant hoger scheidingspercentage wordt aanzienlijk minder christelijk gestemd.’

Het percentage gescheiden inwoners blijkt het hoogst te liggen de wijk Lemmender, in Brunssum (Limburg).

Een kwart van de inwoners (25,13%) is hier namelijk gescheiden. Buurten met een erg hoog percentage gescheiden inwoners zijn ook te vinden in Venlo, Capelle aan den IJssel, Amsterdam, Den Helder en Leeuwarden. Goed verspreid over het land dus.

Ook de buurt Flatwijk in Uden heeft een hoog percentage gescheiden inwoners (22,4%). Flatwijk heeft een tekenende naam voor de gemiddelde buurt met veel gescheiden bewoners. Mensen die een echtscheiding achter de rug hebben, wijken namelijk vaak uit naar buurten met veel hoogbouw. De tien buurten met het hoogste percentage blijken vooral te bestaan uit flats, galerij-, portiek-, beneden- en bovenwoningen.

Deze en andere regionale onderzoeksresultaten zijn terug te vinden in De Nationale Echtscheidingsmonitor.