Verdachten poging overval Playcenter Giethoorn komen vrij

Zwolle / Giethoorn – Drie mannen die volgens de politie op het punt stonden Playcenter Giethoorn te overvallen, komen vanaf maandag vrij. Dat besliste de rechtbank in Zwolle dinsdag op een regiezitting.

Playcenter Giethoorn was begin november al het doelwit van inbrekers. Op 6 november hield de politie drie mannen uit Rotterdam en omgeving aan rond sluitingstijd van het casino. In de omgeving werden twee grote tassen gevonden met daarbij een pistool en bivakmutsen. Die tassen zouden bedoeld zijn om de buit mee te vervoeren. Het drietal is in de leeftijd van 19 tot en met 23 jaar en komt uit Rotterdam of omgeving. Waarom ze daar op dat tijdstip waren, wilden ze niet zeggen. Ook op de zitting zwegen ze daarover. Ze deden alledrie aan de rechters op de regiezitting het verzoek om vrijgelaten te worden. Ze zitten sinds november vast en voor twee van hen dreigt de opleiding in de soep te lopen. Een wil dit jaar eindexamen doen en de ander wil stage lopen. 

Advocaat Jantina Rump hekelde de trage werkwijze van OM en politie. ,,De officier zegt dat er nog dna-onderzoek gedaan moet worden maar meneer zit al sinds november vast.'' Advocaat Gardel Purperhart vroeg zich af of er wel sprake was van een poging tot overval. ,,Was er al een begin van uitvoering dan? De aangever wist niet eens dat er een overval ophanden was.'' Ze is door de politie geïnformeerd, zei de advocaat. Ook bezoekers zouden niets gemerkt hebben. De rechtbank vond het drietal door hun zwijgen berekenend overkomen. Toch komen ze vanaf maandag onder voorwaarden op vrije voeten. Een van de voorwaarden is dat ze geen onderling contact mogen hebben omdat het onderzoek nog loopt.

Komende zomer wordt de zaak inhoudelijk behandeld. 

Door Michiel Satink