Attero opent nieuwe Polymeren Recycling Plant

Wijster - Attero’s nieuwe Polymeren Recycling Plant (PRP) wordt op 15 maart geopend door vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en Attero’s CEO Paul Ganzeboom.

Met de nieuwe Polymeren Recycling Plant (PRP) gaat Attero jaarlijks 24.000 ton post-consumer folieverpakkingsafval recyclen tot een granulaat van een zeer hoge kwaliteit. Het regranulaat is van zo’n hoge kwaliteit dat er zelfs nieuwe folieproducten van geblazen kunnen worden. Een echt circulaire oplossing dus. Dit is mogelijk doordat Attero heeft geïnvesteerd in een unieke combinatie van technologieën.

Het folieverpakkingsafval is afkomstig uit Attero’s sorteerinstallatie. Daar wordt plastic, metalen en drankenkartons (PMD)-verpakkingsafval dat door burgers aan de bron is gescheiden of achteraf uit restafval is nagescheiden verder gesorteerd tot zogenaamde monostromen. Een van de monostromen is het folieverpakkingsafval. Dit materiaal wordt in Attero’s PRP eerst versnipperd en daarna intensief gereinigd.

Dit wordt gedaan met een hete wassing op 80 graden Celcius waarbij het bedrijf gebruik maakt van eigen warmte van de naastgelegen afvalenergiecentrale. Het water wordt weer gecirculeerd via Attero’s eigen waterzuiveringsinstallatie. Na de intensieve wassing worden de schone snippers door een extruder omgesmolten en gefilterd tot nieuwe kunststof korrels: Attero InfiniteFilm LDPE regranulaat.

Deze investering van ruim 30 miljoen euro is mede mogelijk gemaakt door steun uit het LIFE programma van de Europese Commissie. 

Ronde tafel discussie

Na de feestelijke opening vindt een ronde tafel discussie plaats met Timmermans en experts uit het verpakkend bedrijfsleven, de recyclingindustrie, milieuorganisaties en onderwijs. De centrale vraag hierbij is: Hoe ontwikkelen we een markt voor gerecycled plastic? We willen meer en meer recyclen, maar wie gaat ervoor zorgen dat het gerecycled materiaal weer ingezet wordt in nieuwe producten zodat het circulaire wiel optimaal gaat draaien? 

In 2016 werd gestart met de bouw van de Polymeren Recycling Plant (PRP) Wijster. In 2018 werd de PRP opgeleverd. Hoe het bouwproces verliep is in deze timelaps zien.