Deelnemers genieten van theaterkamp in bos bij Diever

Diever - Moe maar voldaan. Zo zocht theatermaker Leander Breen uit Diever zaterdagnacht laat zijn bed op. Moe van een week lang hard werken met negen jongeren die deelnamen aan het eerste Roestvrij theaterkamp, voldaan van het resultaat na een week lang intensief met elkaar theater maken.

Roestvrij theater is een professioneel theatergezelschap dat amateurproducties maakt met jongeren en volwassenen in Drenthe en Amsterdam. Door de ambitieuze blik van het jonge team creëert Roestvrij theater in samenwerking met semiprofessionals en amateurspelers bijzondere theaterbelevenissen. In het kernteam van Roestvrij theater zijn belangrijke rollen weggelegd voor de in Diever geboren en opgegroeid artistiek leider Leander Breen en zakelijk leider Gerard Paulissen.

Het kende een waanzinnig 2018. Met vier Nachtelijke Belevingen in Havelte, Dwingeloo, Frederiksoord en Diever en de voorstelling Hamlet in de Bijlmerbajes en het Gevangenismuseum Veenhuizen is 2018 was het jaar niet alleen heel druk, maar zeker ook heel succesvol.

Theaterkamp

En ook het nieuwe jaar is Roestvrij theater bijzonder gestart. De afgelopen week vond namelijk de eerste editie van het Roestvrij theaterkamp plaats. Negen jongeren, zes meiden en drie jongens in de leeftijd van 13 tot 18 jaar, verzamelden zich dinsdag in een kamphuis middenin de bossen van Diever om zes dagen lang toe te werken naar een locatievoorstelling. En dat onder begeleiding van twee professionele theatermakers, technici en productiemedewerkers. Een geweldige uitdaging voor zowel begeleiding als de deelnemers die vanuit heel Westerveld maar ook vanuit Hilversum en Emmen naar Diever waren gekomen.

Best ook spannend, zo vond Leander Breen die met het theaterkamp een droom in vervulling zag gaan. ‘Een week lang intensief aan de slag met een groep jongeren die elkaar vooraf niet of nauwelijks kent. Maar het ging echt geweldig. Het was druk, want iedereen stuiterde van tien tot tien. Maar wel ontzettend leuk. De deelnemers hebben ontzettend veel geleerd en erg genoten. Dat zag je zaterdag terug in de eindvoorstelling.’

Volledige week

De jongeren die naar Diever waren gekomen hebben tijdens het theaterkamp een week lang hard gewerkt, maar zeker ook genoten van alle aandacht. Die kregen ze van de theatermakers Leander Breen en Merijn van Beusekom, de productieleiding en van de technici. En ook van kok Tjalle de Graaf die de jongens en meisjes elke dag weer verraste met de lekkerste gerechten.

En wat hebben ze geleerd in een week tijd? ‘Veel. Heel veel’, blikt Breen terug. ‘De eerste dagen hebben we ons vooral beziggehouden met de basisprincipes van het theater maken en gewerkt met tekst en muziek. De deelnemers hebben zowel zelfstandig als gezamenlijk gewerkt aan het bedenken en spelen van verschillende scenes.’ En die waren zaterdag terug te zien in de eindpresentatie in het bos. Een geweldige happening onder prachtige omstandigheden op een bijzondere locatie. Het publiek was onder de indruk en en stond met natte ogen naar de eindscène te kijken.

Het succes van het eerste theaterkamp heeft ertoe geleid dat het initiatief een vervolg krijgt. ‘Volgend voorjaar is er weer een theaterkamp voor jongeren. En we kijken ook of we wellicht een theaterkamp voor volwassenen kunnen organiseren. Misschien wel in de zomervakantie’, kijkt Breen alvast vooruit. En ook de deelnemers aan het eerste theaterkamp waren vol lof. ‘Was het maar weer vakantie’, verzuchtte een jongere bij het verlaten van het bos.