Voorzet
Door Flip Vellinga

Een middagje Sport Lokaal bij RTV Meppel

In de kleine en warme studio van RTV Meppel aan de Kromme Elleboog stond de tijd zaterdagmiddag even stil.

Op uitnodiging van de presentatoren Eric Grotens en Jaap de Boer mocht ik iets vertellen over Willem van Hanegem, die vorige week woensdag zijn 75e verjaardag vierde. In de jaren zeventig en tachtig zag ik hem regelmatig spelen in De Kuip en de samenstellers van Sport Lokaal vonden dat interessant genoeg om als item in hun programma op te nemen. Natuurlijk waren er meer gasten. Hilco Dekker vertelde over de VAR, Eduard Annen was uitgenodigd om te praten over FTC Grupetto en MSC-Amslod-voorzitter Arjan Jonkers schoof aan om de luisteraars bij te praten over de plannen voor een regionale indeling van de hoofdklassen in het amateurvoetbal.

Het werd een uiterst onderhoudende uitzending. Wat Veronica Inside op televisie is, is Sport Lokaal dichter bij huis op de radio. Informatief en doorspekt met humor. Grotens en De Boer bereiden het programma minutieus voor, maar geven hun gasten tijdens de uitzending alle vrijheid, waardoor al snel een amicale sfeer ontstaat.

Prachtige tijd

Onwillekeurig gingen mijn gedachten terug naar de jaren tachtig en negentig, toen ik zelf regelmatig als presentator plaatsnam in de oude studio aan de Catharinastraat. Vaak was het de avond ervoor laat geworden en opende ik het programma met muziek; bij voorkeur een lang nummer, waardoor de gehavende stembanden een beetje konden worden gesmeerd met een paar glazen water.

Het was een prachtige tijd, aan de zijde van de co-presentatoren Sjoerd Koelmans en Wim Sagel, die een nuchtere zienswijze combineerden met een geweldig relativeringsvermogen. We stonden aan de vooravond van de gloriejaren van het basketbal in Meppel en samen met Wim Hegen leverde dat mooie livereportages op van wedstrijden in de play-offs tegen Groningen en Den Bosch.

Hoogtepunt

We waren er live bij toen MSC op 4 mei 1989 in Hoogeveen een beslissingswedstrijd om promotie won van DIO Groningen, wat voor mij persoonlijk een van de hoogtepunten bij de lokale omroep was. Roelof Bakker greep die middag de hoofdrol en trainer Jacob Botter dwong respect af door de feestende menigte in stadscafé Oasis vlak voor de dodenherdenking om acht uur muisstil te krijgen.

Drie jaar later zat ik samen met Gerrit Harkema langs de lijn in Scherpenzeel, waar FC Meppel in de finale van de nacompetitie tegen ASWH in een tijdsbestek van zeven minuten een 3-1 voorsprong uit handen gaf. Ondanks de nederlaag bleef het die avond nog lang onrustig in Meppel.

Overleg

De afgelopen maanden is er veel overleg geweest tussen voorzitter Hans Wolf van RTV Meppel enerzijds en een afvaarding van de NDC Mediagroep anderzijds, in een poging de destijds onder Boom uitgevers ingezette samenwerking - tegen andere condities weliswaar - een vervolg te geven. Het is goed dat daarover nu in grote lijnen een akkoord is bereikt. De makers van de lokale omroep staan midden in de samenleving, zo bleek ook afgelopen zaterdag weer.

En mochten de heren eens verlegen zitten om een gastpresentator: een appje of telefoontje mag altijd. Stiekem vind ik radio maken nog steeds erg leuk.