Badmintonjeugd laat kunsten zien in Meppel

Meppel - De gehele zaterdagochtend en -middag is Sporthal Koedijkslanden gevuld met badmintonners. Negentig badmintonspelers uit Drenthe, Friesland en Groningen kwamen zaterdag naar Meppel voor het eerste Drie Provincien Circuit (DPC) van het seizoen.

Het DPC is een toernooi, bestaande uit vijf wedstrijden, voor jeugdspelers uit de noordelijke provinciën. Andere wedstrijden vinden nog plaats in Leeuwarden, Hoogeveen, Veendam en Drachten.

Het fanatisme straalt van de spelers af, de nodige hoofden zijn roodgekleurd door de inspanningen en het zweet druipt van de voorhoofden. Er wordt hoopvol naar de scheidsrechter gekeken, in de hoop dat hij die ene shuttle die op de lijn viel toch uitgeeft. Er is frustratie na weer die shuttle in het net. Soms gaat een shuttle net op het goede moment via de netband. Met regelmaat schreeuwt er een speler ‘jij’ door de zaal - zijn of haar dubbelspeler mag die shuttle pakken. En om kapotte rackets te voorkomen, galmt de ‘los’ ook nog wel eens door de sporthal.

Maar in de enkelwedstrijden moeten de spelers het toch echt zelf doen, ondanks dat met regelmaat de trainer halverwege de set even het veld in om tips te geven. Ook daar sluipt er nog wel eens de frustratie in. Het gevolg is geforceerd spelen, met meer fouten als gevolg.

Handen schudden

Frustraties horen bij sport; maar er wordt altijd netjes de handen geschud na afloop van de wedstrijd. De sfeer is dan ook gemoedelijk. Iedereen heeft plezier in het spelletje - stiekem de winnaar net iets meer. De ouders aan de kant genieten van de mooie dropjes (korte bal vanuit achterin het veld) en de harde smashes. De badmintonner die de smash vol op zijn lichaam krijgt, kan er wel om lachen. Als revanche smasht hij het volgende punt gewoon net zo hard richting het lichaam van zijn tegenstander. Niet raak, wel een punt waard.

Thuisspelers

Onder de negentig badmintonners spelen zeventien thuisspelers - zij spelen voor de Meppeler Meppers, die deze wedstrijd organiseert. Zij zorgen ervoor dat er twee bekers in Meppel blijven. Sterre Schoenmakers en Annika Wagner winnen de meidendubbel onder 15 jaar. Isa Dambrink wint samen met Iris Bolding (die voor BV Nijeveen speelt) de meidendubbel onder 19 jaar.

Winnaars

ME U11: Sanne Tichelaar

JE U13: Brent van Santen; JD U13: Luca Lensen en Brent van Santen; ME U13: Sjorske Pont; MD U13: Dana Bijlsma en Tess Wierenga

JE U15: Jelle Riedstra; JD U15: Benjamin van den Akker en Danny Meijer; ME U15: Maike Tichelaar; MD U15: Sterre Schoenmakers en Annika Wagner; GD U15: Patrick Veltman en Maud Boonstra

JE U17: Jef van der Walle; JD U17: Wesley Anderson en Max Engels; ME U17: Klaske Stilsma; MD U17: Jenita Ankum en Elise Kiemel; GD U17: Jesse van der Veen, Noa Anderson

ME U19: Iris Bolding; MD U19: Iris Bolding en Isa Dambrink

De volledige uitslagen zijn terug te vinden op www.toernooi.nl.