Meppel neemt op grootse wijze afscheid van Wybrich Kaastra

Meppel - Bloemen, een beeldje en warme woorden waren er maandagmiddag voor Wybrich Kaastra, alles ter ere van haar afscheid als directeur van de Meppeler schouwburg Ogterop. Zelfs mevrouw Ogterop bezocht als speciale surprise-gast de bijzondere receptie.

Mevrouw Ogterop, gespeeld door actrice Juul Vrijdag keerde al eens eerder naar de schouwburg terug. Tijdens de viering van het 150-jarig bestaan vormde deze jubileumvoorstelling het hoogtepunt van het jubileumjaar. De schouwburg werd in de 19e eeuw gebouwd door weduwe Lammigje Ogterop, die daarmee de eerste vrouwelijke theaterdirecteur werd. Met de voorstelling ‘Mevrouw Ogterop’ eerde de schouwburg haar. Nu was het aan mevrouw Ogterop om de scheidend directeur te eren. 

Daarin was zij niet uniek, want ook het gemeentebestuur stak de loftrompet. Burgemeester Richard Korteland was de eerste spreker en bedankte Kaastra voor haar inzet. 'Schouwburg Ogterop is onder jouw leiding het culturele visitekaartje van Meppel geworden', aldus de burgemeester. 

Wethouder Henk ten Hulscher overhandigde de vertrekkende schouwburgdirecteur 'De Wybrich', een beeldje van een jonge steltloper dat bestemd is als wisseltrofee voor jong Meppeler podiumtalent. 

Ook Ben Bruil, oud-voorzitter van Puppet International nam het woord. Hij gaf net als andere sprekers aan dat Kaastra niet alleen manager was maar zeker ook als gastvrouw optrad en daardoor meer publiek naar Ogterop heeft gehaald. Het is veel beter gegaan met het theater, het is opener en toeganklijker. 

Theo de Jong, recensent van menig theaterstuk zag de kwaliteit van de voorstellingen vooruit gaan. Hij heeft de afgelopen jaren meer sterren uitgedeeld dan voorheen. De Jong sprak van 'een sterrenregen voor Wybrich'. 

In haar slotwoord sprak Wybrich Kaastra over een van de moeilijkste momenten in haar leven. 'Ogterop is mij lief.' Volgens Kaastra 'gaat het er om dat theater je raakt. Kunst verrijkt het leven.' 

Wybrich nam afscheid van de schouwburg, het publiek en andere Meppelers in de Foyer, met aan haar zijde haar partner Gerard Tonen. Samen gaan zij zich storten op een nieuw avontuur in het zuiden van Frankrijk, waar ze vier ‘chambres d’hôtes’ gaan runnen.