En nu officieel: Luxor is terug in Meppel (+ video’s)

Meppel - De bioscoop draaide al elf weken en trok al meer dan 25.000 bezoekers. Maar officieel was die nog niet open. Tot vandaag. Want met een knop op de rode knop is die vanavond officieel geopend door exploitant Albert Jan Vos, wethouder Roelof Pieter Koning en Lesley Bamberger van Kroonenberg Groep.

Het is 1978. Een vrouw raakt in de slip in haar auto en rijdt dwars door de voorpui van Luxor aan de Kleine Oever in Meppel. De vader van Albert Jan Vos krijgt een telefoontje. Het voorval betekent het einde van de bioscoop in Meppel. Volgens de brandweer was het gebouw te onveilig om nog te gebruiken. ‘Ik stond als klein kind naast mijn vader Ger toen dat telefoontje kwam. Ik heb het heel bewust meegemaakt.’ Ger Vos was de exploitant van de bioscoop. Die bioscoop had destijds één zaal, met een balkon erbij.

Een aantal jaar had Meppel toen geen bioscoop meer. Totdat Vos in 1988 begon met ‘t Swaentje, maar iedereen weet onderhand hoe dat is afgelopen - die sloot in 2015 vanwege een conflict met de eigenaar van de Swaenenborgh.

Er werden pogingen gedaan om de bioscoop terug naar Meppel te halen. 'Ik had niet gedacht ooit nog een bioscoop te draaien', zegt Vos. 'Drie jaar geleden ben ik uit de bioscoopwereld gestapt. Het failliet was een geluk bij een ongeluk. Het maakte een bioscoop mogelijk.' Alleen waren zijn oorspronkelijke plannen heel anders dan dat er nu is gerealiseerd. 'We wilden er een low-budget bioscoop van maken.' Maar er kwam een 'serieuze bioscoop', zoals Vos het noemt, met luxe fauteuils en een restaurant met een revolutionaire keuken. 'De bioscopen in de omgeving zijn uitstekende bioscopen', doelt hij op Steenwijk, Zwolle en Hoogeveen. 'Dan kan je niet achterblijven. Ik noem Meppel wel het Las Vegas van Drenthe. Je kan er heel goed uitgaan en er zijn veel terrassen. Met nu weer een volwaardige bioscoop.'

Nu is Luxor weer terug in Meppel. Met vier zalen in de Keyserstroom. En dat is woensdagavond groots gevierd. Ruim vijfhonderd genodigden zijn aanwezig bij de opening. ‘Daarom besloten we de opening in de hal van de Keyserstroom te houden. Nergens anders kunnen we zoveel mensen kwijt’, vertelt Albert Jan Vos.

Stuntmannen verkleed als filmhelden voeren de nodige stunts uit. En de opening heeft een vlammend begin. Letterlijk. JP de Kam, die ook in Baantje als stuntman fungeert, rent namelijk al brandend richting het podium, waar Vos hem opwacht om hem te blussen.

De komst van de bioscoop in Meppel is een groot succes. Dat komt mede door de kaskraker Bohemian Rhapsody. Daarom heeft Vos ook Freddie Mercury uitgenodigd voor de opening. De Nederlandse look-a-like komt een Queen-medley doen. ‘Zijn er mensen hier die de film nog niet hebben gezien’, vraagt Vos eerst nog aan de aanwezigen. Menige hand gaat omhoog. ‘Schaam jullie. Wegwezen!’, grapt hij.